Rödbetsratatouille med fetaostströssel

Färgstark gryta med rödbetor och fetaost

Foto: STEFAN WEITTANEN
Ratatouille med rödbetor och fetaost.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Rödbetor och fetaost passar perfekt ihop. Tricket med det här receptet är att man tillagar grytbasen och rödbetorna var för sig, så att inte hela grytan blir färgad av rödbetorna.

Rödbetsratatouille med fetaostströssel

4 portioner

Ingredienser:

500 g färska rödbetor 

2–3 msk smör & rapsolja 

1–2 msk råsocker 

2 msk hackad persilja 

2–3 kvistar oregano 

ca 2 msk balsamvinäger 

salt, peppar

Grytbas:

250 g steklökar

300 g morötter 

200 g palsternacka 

3 msk olivolja 

1 höns- eller grönsaksbuljongtärning

1 burk stora vita bönor, sköljda och avrunna 

3–4 dl kokande vatten

Till servering:

fetaostströssel 

kapris 

1 msk finhackad dill

Gör så här:

  1. Skär av blasten någon centimeter från rödbetan. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, i ca 30 minuter. Spola rödbetorna i kallt vatten och gnid av skalen. Dela rödbetorna. 

  2. Hetta upp smör & rapsolja i en stekpanna och lägg i rödbetorna. Strö över socker och fräs rödbetorna i ca 3 minuter så att de blir glaserade. Tillsätt örterna. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar och låt rödbetorna stå i ca 30 minuter.

  3. Gör grytbasen. Skala löken. Skala morötter och palsternacka och skär allt i mindre bitar.

  4. Fräs lök och rotsakerna i oljan i en gryta i ca 10 minuter. Smula över buljongtärningen och fräs i ca 1/2 minut. Tillsätt bönor och vatten och koka tills löken och rotsakerna börjar bli mjuka, i ca 20 minuter.

  5. Vänd ner rödbetorna i grytbasen och koka i ca 3 minuter.

  6. Servera med fetaostströssel och kapris blandad med dill.

Recept av Lena Söderström, ur boken ”Grytor - från lättlagat till lyx” (Semic).
Foto: Stefan Weittanen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept