Magnus Hedmans bästa VM-käk

MAT & DRYCK

Fotbollsstjärnans tacotoast och tv-sallad

Under förra VM var han en av stjärnorna i laget.

Den här gången hittar vi Magnus Hedman i tv-studion som expertkommentator – och i köket.

Där fixar han tidernas VM-mål.

Du, det är en vattenläcka i mitt kök. Nu vete sjutton var vi ska vara, säger Magnus Hedman i mobilen.

Vi ska träffas och laga mat om två dagar i hans nyfixade kök.

En vattenläcka är det sista han behöver just nu.

Magnus spelar in de sista avsnitten av programserien ”Matchen” där han tränar ett kändislag som ska möta de svenska bronshjältarna från 1994. Dessutom ska han börja förbereda sig för jobbet som expertkommentator under VM – och så är det hans vecka med sönerna Isak, Lancelot och Tristan.

Till slut hittar vi ett reservkök och Magnus kommer snabbt igång med tillverkningen av fyra tacotoast med sallad.

– Jag började faktiskt utbilda mig till kock på Västertorps gymnasium men bytte rätt snart över till ekonomisk linje. Fast intresset finns kvar. Jag gillar att laga mat och gör det ofta, säger han.

Vad brukar det bli?

– Favoriterna är asiatiskt och italienskt. Fräsch mat. Till vardags när jag gör något till mig och grabbarna blir det oftast husmanskost som falukorv, köttbullar, spagetti, fiskpinnar? usch, jag är dålig på fisk. Jag skulle verkligen vilja laga det oftare – och något annat än fiskpinnar.

Saknade du svensk mat utomlands?

– Ja, typiska husmansrätter som torsk med äggsås och stekt fläsk med löksås. Jag och Magdalena lagade ju mycket mat själva. Engelska maten är sådär utanför London. Det var bättre i Skottland.

Något ätbart du kommer att sakna från proffstiden?

– En sådan där riktigt English breakfast med bacon, ägg och korv men det är nog halvåret i Ancona som satte djupast spår. Vi bodde i Jesi och först där på plats fattade jag hur passionerade italienarna är för sin mat och hur många olika rätter det finns i de olika regionerna. Det är så mycket vi aldrig får se eller smaka här i Sverige, säger han.

Spelar inte alls

Det är ett år sedan Magnus Hedman slutade med elitfotbollen.

– Jag hoppade in en gång som back i ”Matchen” men annars spelar jag inte alls längre. Trappa ner i lägre serier är inget för mig. Ska det vara så ska det vara ordentligt med full satsning och riktiga domare, säger han.

Är det inte lätt att tjocka på sig efter karriären?

– Man får förstås tänka på vad man äter, stoppa i sig mindre av kolhydrater. Men som proffs är du van att tänka på vad du äter. Livet går ju ut på att äta, sova och träna rätt. Skönt att man kan unna sig en biff med béarnaise och pommes nuförtiden. Och så har jag börjat träna igen, taekwondo.

Barnen måste smaka

Texmexmackorna är klara. Isak och Lancelot ropas in från dataspelet. Toasten försvinner i rask takt men guacamolen – nja.

– Lance, du får i alla fall pröva, säger pappa Magnus och ger sin son en mörk blick som vore han en mittback som tappat markering.

– Jag är ganska sträng vid matbordet. Man får inte ge upp som förälder. De måste smaka på allt en gång.

Recept och tips

Har spelat i två VM

Jon Hansson