Värmen hotar glassen – favoriterna tar slut: ”Vi har jätteproblem”

Mindre fett i mjölken, mer isglass i våra magar och en rekordvarm sommar – allt detta riskerar att leda till glasstorka.

Den extrema värmen kan leda till att det blir ont om glass att svalka sig med. Torkan påverkar betet, vilket gör att korna äter mindre och dricker mer och det i sin tur gör att mjölken blir mindre fet.

För Wermlands mejeri, som brukar använda fettöverskottet till glass, betyder det att man tvingas minska på tillverkningen, säger Wermlands vd Yngve Gustafsson till P4 Värmland.

”Isglassen går åt”

Även Triumf Glass, som säkrat upp tillgången till grädde, riskerar att få glassbrist.

– När det blir över 25 grader så går isglassarna åt väldigt mycket. Vi kanske inte får slut på glass, men vi kommer få slut på favoriterna, säger marknadschefen Felix Müntzing.

Det rekordfina vädret har nämligen fått efterfrågan på svalkande glass att skjuta i höjden. Triumf Glass har fått ställa om produktionen som om det vore två somrar i rad.

– Vi brukar räkna med fem veckors fint väder på en hel sommar. Nu är vi redan inne på sjätte veckan och räknar med sju-åtta, säger marknadschefen Felix Müntzing.

”Jätteproblem”

För att stilla svenskarnas glassbegär producerar man på kvällar, helger och röda dagar på ett sätt man inte gjort tidigare. På nationaldagen var det ingen rast och ingen ro – glassbilarna var tvungna att rulla, för glassförråden var på väg att sina.

– Vi har haft jätteproblem att få det att räcka. Tittar vi på maj-juni så ligger försäljningen nästan 30 procent högre än normalt. Och då säljer vi ändå extremt mycket glass under de månaderna i vanliga fall, säger Felix Müntzing.

Blir det trubbel för er om värmen håller i sig?

– Vissa sorters glass kan ta slut. Sen försöker vi komma ikapp efter hand, så de kommer vara slut i olika perioder.

Publisert:

LÄS VIDARE