Värmen hotar glassen – favoriterna tar slut: ”Vi har jätteproblem”

Av: 

TT-Aftonbladet

Jonathan Lundberg

Glass

Mindre fett i mjölken, mer isglass i våra magar och en rekordvarm sommar – allt detta riskerar att leda till glasstorka.

Den extrema värmen kan leda till att det blir ont om glass att svalka sig med. Torkan påverkar betet, vilket gör att korna äter mindre och dricker mer och det i sin tur gör att mjölken blir mindre fet.

För Wermlands mejeri, som brukar använda fettöverskottet till glass, betyder det att man tvingas minska på tillverkningen, säger Wermlands vd Yngve Gustafsson till P4 Värmland.

”Isglassen går åt”

Även Triumf Glass, som säkrat upp tillgången till grädde, riskerar att få glassbrist.

– När det blir över 25 grader så går isglassarna åt väldigt mycket. Vi kanske inte får slut på glass, men vi kommer få slut på favoriterna, säger marknadschefen Felix Müntzing.

Det rekordfina vädret har nämligen fått efterfrågan på svalkande glass att skjuta i höjden. Triumf Glass har fått ställa om produktionen som om det vore två somrar i rad.

– Vi brukar räkna med fem veckors fint väder på en hel sommar. Nu är vi redan inne på sjätte veckan och räknar med sju-åtta, säger marknadschefen Felix Müntzing.

”Jätteproblem”

För att stilla svenskarnas glassbegär producerar man på kvällar, helger och röda dagar på ett sätt man inte gjort tidigare. På nationaldagen var det ingen rast och ingen ro – glassbilarna var tvungna att rulla, för glassförråden var på väg att sina.

– Vi har haft jätteproblem att få det att räcka. Tittar vi på maj-juni så ligger försäljningen nästan 30 procent högre än normalt. Och då säljer vi ändå extremt mycket glass under de månaderna i vanliga fall, säger Felix Müntzing.

Blir det trubbel för er om värmen håller i sig?

– Vissa sorters glass kan ta slut. Sen försöker vi komma ikapp efter hand, så de kommer vara slut i olika perioder.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Glass

LÄS VIDARE

Torkan – en katastrof för oss svenska bönder

ÄMNEN I ARTIKELN

Glass

Extremväder

Triumf Glass

MER OM GODARE

Klassisk glass tar bort figuren efter kritik

Hela listan: Här är årets alla glassnyheter

Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde

Uppfyll dina veganska fika-drömmar

Får jag inte dessert blir jag arg!

Mamma Mia! Han gör pizza som ett proffs

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

Vilt – det matsmarta köttalternativet

Experten: Så räddar du maten i sommarvärmen

Louise Johansson: ”Känns otroligt mäktigt”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillmästarens bästa tips inför grillsäsongen

Så vill matjättarna minska matsvinnet

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

Experten: Här är maten som är bra för klimatet

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

Så enkelt lyxar du till smart vardagsmat

Kalle Moraeus: Så blir du en mästare vid grillen

Safta och sylta – här är de godaste bären

Spara pengar på butiker som minskar matsvinnet

Rädda brödkanterna – Lindas fem smarta tips

Nya köttguiden: Charkbricka och ost blir rödlistade

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

Hållbarhetsexperten: Så fixar du en klimatsmartare påsk

Experterna: Det är för- och nackdelarna med e-handel