Så gör du en västerbottenpaj – här är receptet

Foto: Västerbottenpaj
Så gör du en klassisk västerbottenpaj
MAT & DRYCK

Den är en älskad klassiker och ett givet inslag på kräftskivan.
Med sin härliga ostsmak och krämiga konsistens passar den lika bra på buffébordet som att serveras själv med en härlig sallad.
Här hittar du receptet på en klassisk västerbottenpaj.

Västerbottenpaj

Tillagningstid: cirka 60 minuter

Det här behöver du:

(8 Portioner)

  • 125 g smör

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 msk vatten

  • 150 g riven västerbottensost

  • 3 ägg

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 krm svartpeppar

  • Eventuellt några skivade rädisor till garnityr

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader. Medan ugnen värms, mixa smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vatten och mixa ihop till en smidig deg.

  • Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda i ugnen ca 20 min. Låt svalna.

  • Fördela västerbottensost i pajskalet och vispa ägg och grädde. Häll över och smaka av med salt och peppar.

  • Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 min eller tills pajen har stelnat. Låt svalna. Skiva och lägg på några rädisor som garnityr.

ARTIKELN HANDLAR OM

Paj recept

Recept