Billiga middagen – under 20 kronor

MAT & DRYCK

Billigt och gott – gör potatis- och purjolökssoppa.

1 av 2 | Foto: EMMA MATTSSON
Billiga soppan Gör potatis- och purjolökssoppa till middag. En middag för fyra personer kostar 16 kronor.

Här är billiga middagen som endast kostar fyra kronor per portion.

Gör en god men enkel potatis- och purjolökssoppa.

Servera med en klick örtkryddad crème fraiche.

Aftonbladet Mat & Vin från 22 februari.

Här är ett enkelt recept för dig som vill äta billigt och gott.

I februari-numret av Aftonbladet Mat & Vin hittar du tipsen hur du lagar god mat som passar plånboken.

En middag för fyra portioner kostar endast 16 kronor.

Potatisen är grunden i soppan, men om du vill kan du byta ut purjolöken mot en gul lök, ett par morötter eller en palsternacka.

Potatis- och purjolökssoppa

Det här behöver du:

4 portioner

600-700 g potatis, ca 7-8 stycken

150 g purjolök

1 tärning grönsaksbuljong

3 dl mjölk

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

Tillbehör:

Ört-kryddad crème fraiche

färsk timjan

Gör så här:

1. Skala och dela potatisarna. Slanta upp purjolöken. Lägg allt i en gryta och fyll på med vatten tills det täcker gott och väl. Tillsätt buljongtärningen. Koka upp och låt koka tills potatisen är helt mjuk, det tar cirka 20 minuter.

2. Häll av vattnet, men spara det. Kör potatis  och purjolök i en matberedare till en slät massa.

Späd med lite av potatisvattnet så går det lättare. Självklart går det bra att istället för matberedare använda en stavmixer.

3. Häll tillbaka potatisblandningen i kastrullen. Späd med mjölk, tillsätt salt och vitpeppar och koka upp. Smaka av med mer salt om så önskas.

4. Servera med en klick ört-kryddad crème fraiche. och färsk timjan.

Deluxe-tillbehör:

Soppan blir lite godare med knaperstekt bacon. Annat tips; servera soppan med brödkrutonger och hyvlad parmesan.

Recept: Johan Gunnarsson

Aftonbladet Mat & Vin

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept