Martin Moses vann Årets kock 2019

Fick sin efterlängtade revansch: ”Jag var bäst idag”

Av: 

Jon Hansson

Årets kock

Förra året fick han stryk med en futtig poäng.
Men nu fick han jubla. 
Martin Moses från SK Mat & Människor i Göteborg är Årets kock 2019. 

Vinnaren var påtagligt rörd efter beskedet. Tacktalet blev ett kärnfullt:

– Tack alla som stöttat mig. God mat är gott! 

Sedan var det dags för Martin Moses att spruta champagne på sig själv och medtävlarna och att ta emot Årets kock-rocken, 250 000 kronor i prispengar och guldmedalj av Prins Carl Philip.

Efter lite bubbel även invärtes var han mer talbar.

– Direkt efter förra finalen hade jag inte den minsta lust att ställa upp igen men så efter halvår, fram i februari  började jag känna suget att tävla, känna adrenalinet. Svårt att säga varför just jag vann i år men det har känts bra under hela tävlingen. Jag vann första tävlingsmomentet, att sätta namn på olika råvaror, och sedan har det rullat på fint utan större missar. Och den avslutande potatisrätten med vaktel är jag jättenöjd med, säger han.

”En jämn final”

Hans segermarginal, 62,5 poäng, är betydligt större än fjolårets enda pinne men juryordföranden Stefan Karlsson, Årets kock 1995, tycker ändå att det varit en jämn final.

– Det är ändå inte mycket att bråka om när totalsumman är hela 800 poäng. Martin vinner för att han har breda kunskaper. Han kan teori, råvaror, teknik och framför allt laga god mat. Det är roligt att vi har flera lite äldre finalister i år och det beror nog på att vi lagt in fler olika moment i tävlingen. Det gynnar deltagare med rutin. Sedan vill vi förstås ha in fler kvinnor också, säger han.

Deltagarna har kunnat träna på potatisrätten under några veckor men i morse fick de i uppgift att också laga två rätter med ostron och broccoli som huvudingredienser. Även detta överraskningsmoment klarade Martin Moses galant och fick högsta poäng, precis som för potatisen med vaktel.

Två kock-superstjärnor på plats

De två internationella kock-superstjärnorna i juryn, spanska Elena Arzak och slovenska Ana Ros erkände efteråt att de hade lite svårt för just den gröna legymen.

– Jag hatar broccoli. Min mamma brukade tvinga mig att äta det. Förresten är jag inte speciellt förtjust i gurka heller, sa Arzak som fick smaka åtskilliga bitar även av den grönsaken. 

– Men de här kockarna är ju så fantastiskt duktiga så i dag tyckte jag det var riktigt gott. Och den här ättikan ni använder i så mycket och tvåan Ola Wallins kroppkakerecept ska jag ta med hem till restaurangen, berömde Arzak.

– Ha ha. Jag äter inte heller så gärna broccoli. Men jag håller med, så här funkar det, sa Ana Ros.

Martin Moses verkade sugen på i stort sett vad som helst.

– Först ska jag träffa familjen som hejat på mig här i två dagar. Sedan ska vi fira på banketten. Och lite fast föda skulle inte sitta i vägen.

ANNONS

Nu finns Muminmuggarna ABC i duopack äntligen att beställa hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här!

ÄNTLIGEN! Martin Moses jublar efter beskedet.
Martin Moses hissas av kollegor och de andra finalisterna.
PRINSKRAMEN – Martin Moses gratuleras av Prins Carl Philip.

Här är vinnarrätterna

  • Råa ostron med krämig sås på grillat smör, torkad sockertång, tärnad gurka, yuzusyrad lök och våtarv.
  • Glaserad och kräm på broccoli med emulsion på ostron och alger, picklad skogssvamp, grön olja och skummig havsbuljong, sotad zucchini och broccoliskott.
  • Frasig och smörkokt Amandine med ljummen kräm på King Edward och mjölkkokt vitlök. Odlad svamp, syrad lök, fänkål samt potatis ”papadum”, aromatiska örter och purjoaska.
  • Lättrökt vaktelbröst och lever med lår bakat i kärnmjölk och glaserat med svart vitlök, aromatiska örter och citronsyrad buljong.
Prins Carl Philip: ”Det har varit en fantastisk dag. Det var väldigt gott och väldigt hög nivå - vi är mätta!”
Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnkock om matsvinn: Vill se action och inte bara snack

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets kock