Experten slår hål på myter om gammal mat
Åtta tips: Så tar du tillvara på ”gammal” mat
Av: Gustaf Larsson
Uppdaterad:
Matsmarta onsdag
45 kilo mat per person slängs varje år, och mycket helt i onödan.
Enligt städ- och hållbarhetsexperten Sofia Baggio bör vi inte stirra oss blinda på livsmedlets bäst före-datum.
– Jag älskar när man ser ”ät snart – sänkt pris”, säger hon.
————————————————————————————————————————
I dag är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. I dag är det Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi, Aftonbladet, inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
————————————————————————————————————————
Bäst före-datum och sista förbrukningsdag är lätta att blanda ihop, men är två helt skilda saker.
Om en produkt, låt säga mjölk, har ett bäst före-datum i morgon, är det en indikation på att i morgon börjar mjölkens kvalité försämras.
Kan tappa i smak
Den blir nödvändigtvis inte odrickbar.
”Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd”, står det att läsa på Livsmedelsverkets hemsida.
När städ- och hållbarhetsexperten Sofia Baggio gästade Aftonbladet Morgon tidigare under onsdagen, uttryckte hon att märkningarna kan vara förvirrande.
– Bäst före är för att de måste ha en dag, men sista förbrukningsdag ska man titta på. Som kyckling, där kan de inte garantera att det är bra utan då kan man bli sjuk, sa hon i programmet.
”Älskar röda lappar”
I studion hade Sofia Baggio med sig flera livsmedel med utgånget datum. Eller som hon uttryckte det: ”så himla gamla grejer”.
Produkter som trots upp till tre år på nacken fortfarande är ätbara.
– Jag älskar när man ser ”ät snart – sänkt pris”. Sådana röda lappar i butiken, det är det man ska ta först, sa hon i programmet.
Expertens råd – så ska man tänka kring bäst före-datum
Ta alltid brödet eller varan med det närmaste bäst före-datumet. På så sätt minskar vi matsvinnet.
Lukta, smaka och känn först. Stirra dig inte blind på bäst före-datumet.
Våga prova. Det är väldigt mycket mat som kan räddas om vi bara vågar lita på våra sinnen.
Lär dig din kyl. Placera maten rätt så håller maten bra mycket längre än bäst före-datumet.
Visa andra att det går utmärkt att äta efter bäst före-datumet.
Ägg, gräddfil och mycket annat håller ju långt efter bäst före-datumet.
En dessertost kan till och med smaka bättre efter bäst före-datumet.
Glöm inte att kryddor håller i åratal liks då buljongtärningar. Tappar dock smaken något.
Denna artikel uppdaterades den 5 juli 2019 på grund av tidigare felaktiga uppgifter.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Kan man äta nio år gammal saltgurka?
Så gott smakar mat efter bäst-före-datum
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
Experten vill se ett uppror mot brödsvinn
Så vill matjättarna minska matsvinnet
Så mycket pengar sparar du på att inte slänga mat
Spara pengar på butiker som minskar matsvinnet
Så länge håller äggen: ”Bäst före-datumet är helt fel”
Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare
Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet
Fixa maten med en tunn plånbok
Recept som hjälper dig att matsmarta
Stjärnkocken: ”Ett maskätet äpple är ett friskt äpple”
Så lagar du mat av det du har hemma nu
Så äter svenskarna – nu och i framtiden
Makaroner med krämig zucchini
30 min
Få råd att äta klimatsmart – dietisten tipsar
Här är grönsakerna du inte ska förvara i kylskåpet
Fettuccine med tomatsås
35 min
Pastawok på rester
25 min
Ingen sommar utan grill – men med gott samvete
Rödbetsbiffar med chèvrekräm
1 h
Ekokocken om matsvinn: ”Sluta kasta mat”
Bäst före-datum och sista förbrukningsdag – här är skillnaden
Kan man äta nio år gammal saltgurka?
Så gott smakar mat efter bäst-före-datum
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
Experten vill se ett uppror mot brödsvinn
Så vill matjättarna minska matsvinnet
Så mycket pengar sparar du på att inte slänga mat
Spara pengar på butiker som minskar matsvinnet
Så länge håller äggen: ”Bäst före-datumet är helt fel”
Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare
Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet
Fixa maten med en tunn plånbok
Recept som hjälper dig att matsmarta
Stjärnkocken: ”Ett maskätet äpple är ett friskt äpple”
Så lagar du mat av det du har hemma nu
Så äter svenskarna – nu och i framtiden
Makaroner med krämig zucchini
30 min
Få råd att äta klimatsmart – dietisten tipsar
Här är grönsakerna du inte ska förvara i kylskåpet
Fettuccine med tomatsås
35 min
Pastawok på rester
25 min
Ingen sommar utan grill – men med gott samvete
Rödbetsbiffar med chèvrekräm
1 h