Veganska semlor – fluffiga och goda

5 (3 röster)

Så gör du en god semla fri från animaliska ingredienser

Foto: Thinkstock
Veganska semlor.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Alla vill väl njuta av semlor. Här är ett recept på veganska, fluffiga och supergoda semlor i klassisk stil.

Veganska semlor

Antal: 12 semlor Förberedelsetid: 15 minuter Tillagningstid: 1 tim 30 min

Ingredienser:

Vetedeg

  • 75 g mjölkfritt margarin

  • 2,5 dl soja-, havre- eller mandelmjölk

  • 25 g jäst för söta degar

  • 0,75 dl strösocker

  • en nypa salt

  • 2 tsk stött eller mald kardemumma

  • 6-7 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g mandelmassa

  • 0,5 dl mandelmjölk

  • 2,5 dl sojagrädde, kokosgrädde eller risgrädde

  • 2 msk florsocker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • florsocker

Gör så här:

Vetedeg

  1. Smält margarinet i en kastrull.

  2. Häll på mjölken och värm vätskan tills den blir fingervarm.

  3. Smula ner jästen i en bunke. Rör ner den fingervarma vätskan så att jästen löser upp sig.

  4. Tillsätt strösocker, salt, stött kardemumma och nästan allt vetemjöl. Knåda degen i 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Tillsätt lite mer mjöl om degen känns för kladdig. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.

  5. Dela degen i 12 delar och knåda och rulla dem till bollar.

  6. Lägg bakplåtspapper på en plåt och låt degbollarna jäsa under bakduk i 30 minuter.

  7. Sätt ugnen på 200 grader.

  8. Grädda bullarna i 10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Mandelmassa

  1. Riv mandelmassan och mixa med mandelmjölken i en matberedare eller med en gaffel.

Montering och grädde

  1. Skär av toppen på varje bulle och gröp ur lite av innanmätet.

  2. Spritsa eller klicka i mandelmassefyllningen i urgröpningarna.

  3. Vispa grädden, den ska vara helt kall för bästa resultat, söta med florsocker och vaniljsocker. Spritsa eller klicka på grädden på varje bulle.

  4. Lägg på locken och pudra över lite florsocker.

ARTIKELN HANDLAR OM