Stort kräfttest

MAT & DRYCK

Höjdarna - och bottennappen

1 av 2 | Foto: klara för kalas Årets panel Cathrine Schück, Malou Hansson, Nils-Emil Ahlin och Mathias Dahlgren förbereder sig att hugga in.

Klart bättre än förra året men med lite ojämn kvalitet.

Årets kräftskörd får Aftonbladets kräftpanel att både hurra och bua.

- Mellanskiktet har höjts, men bara en enda kräfta fick fem plus, säger stjärnkrögaren Nils-Emil Ahlin.

"Nu tar vi den, nu tar vi den, nu tar vi den, nu tar vi den..."

Det är en uppsluppen och sångglad panel som samlats på restaurang Ulla Winbladh för att delta i Aftonbladets årliga kräfttest.

Övriga restauranggäster kastar smått avundsjuka blickar bort mot det välfyllda bordet, som i år gästas av de två ständiga panelmedlemmarna Nils-Emil Ahlin och kokboksförfattarinnan Cathrine Schück samt Bon Lloc-kocken Mathias Dahlgren och årets Fröken Sverige, Malou Hansson.

- Ceremonin runt omkring är lika viktig som själva kräftorna, förklarar Mathias Dahlgren och hugger raskt in på de blodröda små läckerheterna som dukas upp framför honom.

- Kräftor är någonting mycket speciellt. Det vilar någonting kitschigt över dem just för att man äter dem så sällan, säger Cathrine Schück och ser lyrisk ut.

Helst svenska

Hon placerar sig själv i den kategori människor som hellre köper några få riktigt fina, och ofta lite dyrare, kräftor än fler och billiga. Helst ska det vara svenska kräftor.

- Ja, svensk nykokt flodkräfta, fiskad i en vacker sjö och tillagad av en vacker kock - bättre kan det inte bli, säger Nils-Emil Ahlin och ler skämtsamt.

För Fröken Sverige, alias Malou Hansson, är det premiär i kräfttestssammangang. Men skilja på en bra och dålig kräfta är ingen konst. I kräfttider blir det en hel del kräftor tillsammans med familjen förklarar hon.

Utseendet viktigt

- För mig är kräftans utseende jätteviktigt. Man vill ju inte stoppa i sig någonting som ser oaptitligt ut, säger hon.

- Så här ska den se ut, vit och fin i köttet, utropar Nils-Emil Ahlin och håller nöjt upp en jämnt ljusröd kräfta av modell mindre.

I år stötte dock panelen på en mindre angenäm överraskning. Ett parti av årets jumbokräftor visade sig innehålla en lång trådig odefinierbar massa. Ingen av dem har någonsin sett något liknande förut.

"Nudelåret"

- Det här året kommer att gå till historien som nudelåret, säger Nils-Emil Ahlin.

Vad blir då slutbetyget för årets skörd?

- Inte alls illa, säger avsmakarna med ett slurp.

Fotnot: Kräftorna har med ett undantag inhandlats direkt i butik eller hämtats från lager. Förpackningarna med Bergströms armeniska kräftor har levererats direkt från leverantören på grund av tidsbrist.

8 spontana kräfttips från årets kräftkännare

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM

Kräftor