Gott och billigt med gin

MAT & DRYCK

6 smaskiga budgetdrinkar

En rolig drink behöver inte betyda ett välfyllt barskåp och fet plånbok. Med en flaska gin kan du komma långt oavsett du gillar söta eller syrliga, fruktiga eller torra, starka eller svaga drinkar. Drinkskribenten Ulrika Nyström har skapat 6 läckra ginrecept för budgetfesten.

Foto: 6 goda gindrinkar. Glas och termos kommer från Cervera, duken från Hemtex.

Gin är en tacksam drinkbas. Ren vodka är enklare, men gin är roligare då den enbärskryddade spriten ger drinken ytterligare en smak. Smaken passar dessutom med de flesta andra smaker som du hittar i juice- samt läskkylen.

Ginet förstärker andra bäraromer, gör söta frukter spännande och kompletterar de mest bittra citrusjuicerna. Tack vare denna karaktär kan du blanda många olika sorters drinkar av ett fåtal ingredienser.

I våra recept behöver därför bara en sorts sprit. Inget krångel och inget hål i plönboken. Men få flaskor sprit betyder inte automatiskt billiga drinkar. Den största utgiften är många gånger den läsk eller juice du aldrig använder. Reducera svinnet. Köp små läskflaskor - eller färskpressa en enstaka citrusfrukt. Servera drinkarna i dina finaste glas och garnera med ett lyxigt bär. Att det är budget kommer ingen att märka.

Här är sex varianter av gindrinkar. Ingredienserna är enkla men smakerna många. En fruktig välkomstdrink med sting, en fruktbål, en annorlunda långdrink, en klassiker, en het drink och till sist en härlig efterrätt. Alla är olika och med ett genomsnittligt kylskåp blir inköpslistan kort.

Bästa tipsen för budgetdrinkarna

Sex gäster eller mindre. Det är svinnet som avgör drinkpriset. Köp små 33 centiliters flaskor. Stora flaskor har visserligen lägre literpris, men du tjänar ofta på att handla mindre flaskor då du sällan använder en hel stor flaska.

Saknar du en likör eller annan spritsort som ett drinkrecept anger? Byt ut den mot en annan som du har hemma. Melonlikör kan till exempel bytas ut mot en persikolikör. Rom, tequila och gin kan oftast bytas ut mot vodka. Resultatet blir inte lika bra, men det fungerar för det mesta.

Om du bara har en spritsort, variera dina recept. Titta i en drinkbok och välj olika sorters recept som pendlar mellan sött och syrligt, fruktigt och torrt.

- Sylt och koncenterad saft kan ibland användas istället för likörer.

Pressa egen fruktjuice. Färskpressad apelsinjuice är billigare då du behöver små volymer. Det är dessutom godare och lyxigare än en färdigblandad.

- Hemgjort sockerlag är både billigt och enkelt att göra. Koka en deciliter vatten och lös en dryg deciliter strösocker i det. Rör sparsamt.

Lägg tre frysta bär i din drink - det ger ett lyxigt intryck.

Det visste du inte om gin

Var ursprungligen en brittisk variant av holländsk genever, vilken i sin tur var kryddad för att dölja finkelsmak.

Det finns tretton sorters gin i Systembolagets ordinarie sortiment. Nio produceras i England, tre i Sverige och en i Nederländerna.

London dry gin är en finare typ av gin som baseras på en renare sprit. Alkoholhalten är minst 37,5 procent.

Citrusfrukter är de vanligaste aromerna i smaksatta ginsorterna. Blodgrapesmaken är till exempel tydlig i Star Ruby.

Gin passar tillsammans med alla bärsmaker.

6 goda gindrinkar

Ulrika Nyström