Kåldolmar – recept på den klassiska rätten

4 (2 röster)

Husmanskost – kåldolmar med lingon och potatis

Foto: TT
Kåldolmar

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Kåldolmar – nu är det dags för lite rejäl husmanskost. Kåldomar är lite pilligt att göra men så värt det. Kål och färs är en oslagbar kombination. Här är ett recept på den klassiska rätten.

Kåldomar

Antal: 6 portioner Tid: 1 timme och 30 minuter

Ingredienser:

  • 1 vitkålshuvud (savoykål eller spetskål går också bra)

  • 1 gul lök

  • smör till stekning

  • 1 kokt kall potatis

  • 2 dl mjölk

  • 1 dl ströbröd

  • 800 g blandfärs

  • 2 ägg

  • 4 msk japansk soja

  • 2 msk ljus sirap

  • 2 msk koncentrerad kalvfond

  • salt

  • peppar

  • 2 msk smält smör

  • 1 msk farinsocker

Sås:

  • 6 dl skysås

  • 2 lagerblad

  • 10 svartpepparkorn

Servering:

  • kokt potatis eller potatismos

  • pressgurka

  • lingonsylt eller rårörda lingon

Gör så här:

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten cirka 15 minuter.

  2. Ta upp kålhuvudet med en hålslev och lossa bladen försiktigt. Skär bort den hårda mittnerven och lägg åt sidan. Lägg bladen på en skärbräda.

  3. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Skala och finhacka löken, finhacka kålresterna och fräs gyllene i lite smör.

  5. Mosa potatisen med en gaffel och blanda ner mjölken, ströbrödet och den frästa lök- och kålblandningen. Låt svälla cirka 10 minuter.

  6. Blanda smeten med färs, ägg, soja, sirap och kalvfond. Salta och peppra. Rör hastigt om till en smet.

  7. Provstek gärna en liten klick for att smaka av kryddningen.

  8. Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till fina, täta dolmar och lägg i en smord, ugnssäker form. Pensla med smör, peppra och pudra över lite farinsocker.

  9. Grädda cirka 30 minuter i mitten av ugnen eller tills de fått fin färg. Tillsätt skysåsen och kryddorna.

  10. Sänk värmen till 150 grader. Sjud kåldolmarna ytterligare i 30–40 minuter och ös flitigt med skyn.

  11. Servera kåldolmarna rykande heta med kokt potatis, pressgurka och lingonsylt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Kål

Lingon