Ostron – rena smaken av hav

MAT & DRYCK

Våga en munsbit

Septemberrrrrrr. En gammal regel säger att ostron bara ska ätas under månader med ”r” i namnet.

Så nu är det äntligen dags igen.

Text: Jon Hansson

Foto: Mikael Gustavsen

Här hittar du fler recept:

Recept på gratinerade ostron

Recept på friterade ostron

Oyster martini - ett drinktips

Fler ostronrecept hos Tasteline

Ostron naturell med granité och vinaigrette

Med de här tillbehören blir blötdjuren garanterat nybörjarvänliga. Receptet är påhittat av Marcus Samuelsson

och uppsnappat på Restaurangakademien.

Du behöver:

16 ostron

Granité:

2,5 dl vattenmelonjuice

(1 stor klyfta vattenmelon)

1/2 stjälk citrongräs

1 cm ingefära, skalad

och finhackad

1,5 msk farinsocker

2 krm chiliflingor

1 krm svartpeppar, nymalen

1/2 lime, saften

2 krm salt

Vinaigrette:

1 schalottenlök, skalad

och finhackad

1 tsk dill, finhackad

1 msk rödvinsvinäger

1 msk olivolja

1 lime, saften

Gör så här:

1. Granitén: Skär bort melonens fruktkött från skalet och pilla bort kärnorna. Mixa fruktköttet.

2. Ta bort det yttersta hårda lagret från citrongräset. Banka på nederdelen av stjälken med en tjockbottnad kastrull.

3. Koka upp 0,5 dl vatten med farinsocker, chiliflingor och svart-

peppar i en kastrull.

4. Ta av värmen och rör ner melon­juice, citrongräs, ingefära, limesaften och saltet.

5. Sila ner blandningen i en vid skål. Ställ i frysen och rör om med en gaffel var 20:e minut för att lösa upp isklumpar. Granitén ska bli som is. Det tar cirka 2 timmar. När den ska serveras skrapar du fram ”snö” med hjälp av en gaffel eller en slö kniv.

6. Vinaigrett: Rör lök och dill med vinäger, olivolja och limesaft.

7. Öppna ostronen. Skär loss ostronet också från den skalhalva det ligger i så blir det lättare att äta.

8. Servering: Skeda 1 tsk vinaigrette över ostronen och fortsätt med 1 msk granité.