Därför är de årets största matbluffar

Rösta på din ”favorit”

Margarin med palmolja, näringsmässigt värdelöst vatten eller grönsaksjuice utan grönsaker.
”Årets matbluff” är priset ingen livsmedelsaktör vill ha – och just nu kan du vara med och rösta fram den mest vilseledande produkten 2018.
– Vi brukar skicka ett diplom till segraren, men vi hör aldrig ett tack för det, säger Björn Bernhardsson som arrangerar tävlingen.

Konsumentföreningen Äkta vara arrangerar för fjärde året i rad antitävlingen ”Årets matbluff”.

Under året kan folk nominera produkter på Äkta varas hemsida där man får motivera varför en vara borde utnämnas till årets största bluff. I år var 120 produkter nominerade.

– Vi har tittat på allt och tagit bort de som inte kan vara med för att de kanske är extremt lokala, väldigt små eller tillhör ett tillfälligt sortiment. Vi tog fram 17 starka kandidater som vi tog vidare till en jury som valde ut de fem finalisterna, säger Björn Bernhardsson, verksamhetsledare på Äkta vara.

De som tävlar om den icke åtråvärda förstaplatsen är Lätta original, Glacéau Smartwater, Garants ekologiska kallpressade grönsaksjuice, Festis guanabana pineapple och Oatleys havregurt naturell.

Rösta på din ”favorit”

Fram till 21 januari kan svenska folket rösta på den produkten de vill ska ”vinna”.

– De är olika och bluffar på lite olika sätt. De står lite grann för sig, men det råkade bli lite tema dryck i år.

Personalen på Äkta vara är noga med att vara opartiska, men Björn Bernhardsson lyfter gärna fram en del komiska saker om produkterna.

– Festis guanabana tillexempel, att tillverkaren verkligen bemödar sig med att ha i 0,003 procent av den riktiga varan när det inte har betydelse vare sig för smak eller näringen eftersom smaken är från aromämnen.

– En enda guanabana väger cirka ett kilo netto, det räcker till 66.000 flaskor. Vilket är ungefär lika mycket som hela Karlskronas kommuns invånare.

”Inget tack”

Från företagens sida brukar det vara tyst efter nomineringarna.

– De reagerar aldrig genom att höra av sig till oss, det har nog inte hänt. En del vill nog bara att det ska blåsa över och en del går ut med en dementi eller förklaring.

Tror du att de blir bittra?

– Ja, det tror jag absolut.

Björn Bernhardsson tror att tävlingen har en stark påverkan på livsmedelstillverkarna. Av de femton finalisterna som funnits genom åren så finns bara fyra kvar på marknaden på samma sätt som tidigare.

Björn Bernhardsson, verksamhetschef på Äkta vara
Björn Bernhardsson, verksamhetschef på Äkta vara

Årets finalister

Här kan du se årets fem ”största matbluffar” och läsa Äkta varas motiveringar.

Lätta original

”Mer palmolja än raps”

”Det klassiska lättmargarinet Lätta stoltserar med rapsolja och kärnmjölk på flera ställen på förpackningen: ’Gjord med svensk rapsolja och smakrik kärnmjölk’. Dessutom är den är dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Först i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan.”

Lätta original
Lätta original

Glacéau (Coca Cola) Smartwater

”Dyrt, tillkrånglat och dumt”
”I motsats till vad namnet antyder är detta vatten, som ägs av läskjätten Coca-cola, på intet sätt smartare än annat flaskvatten. Tillverkningen sker bara på ett krångligare sätt. Först ’ångdestilleras’ vanligt källvatten eller mineralvatten, beroende på fabrik, för att ta bort de naturligt förekommande mineralerna. Sedan tillsätts mineraler istället på konstgjord väg. Processen är näringsmässigt värdelös och med ett pris på 40 kronor litern ofta flera gånger dyrare än odestillerat källvatten eller mineralvatten. Transporterna från fabrikerna i Storbritannien respektive Nederländerna kan inte heller sägas vara särskilt smarta.”

Glacéau Smartwater
Glacéau Smartwater

”Mest äpple i grönsaksjuicen”
”Namnet ’Ekologisk kallpressad grönsaksjuice’ lockar nog många hälsomedvetna. På framsidan räknas rödbeta, selleri och fänkål upp och rödbetan avbildas dessutom därunder. Ingenstans på denna spansktillverkade juice antyds att denna juice skulle innehålla något annat än grönsaker. Men i själva verket består den till cirka två tredjedelar av betydligt mindre eftertraktad äppeljuice. Andelen fänkål är dessutom bara 0,08 procent.”

Festis guanabana

”Endast 0,015 gram guanabana”

”Av namnet att döma skulle man kunna tro att denna fruktdryck var smaksatt med guanabana. Och den innehåller faktisk puré av denna tropiska frukt, men endast 0,003 procent. Alltså tre tiotusendelar eller 15 milligram per flaska. Purén från en enda frukt räcker till 66 000 flaskor. Det är förstås alldeles för lite för att ge drycken någon smak. Den ytterst lilla mängden puréad frukt är bara där för syns skull, för att lura oss att smaken inte bara är fejkad med aromer, när den i själva verket är just fejkad med aromer.”

Oatley havregurt naturell

”Med avdödad syrningskultur”

”Yoghurt har en levande bakteriekultur. För vissa är det ett av skälen till att man äter den. När man gör vanlig yoghurt pastöriseras mjölken innan den syras med mjölksyrabakterier. Det är till och med förbjudet att pastörisera produkten efter syrningen, eftersom bakteriekulturen då förstörs. Havregurt är ett försök att imitera yoghurtens konsistens, smak och användningsområde, vilket förstås namnet anspelar på. Den är dock ultrahögpastöriserad efter syrningen, vilket gör att alla bakterier är döda när den hamnar i frukosttallriken.”

Middagstips – Hitta recept på fantastiskt goda middagar | Aftonbladet
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN