Stjärnkockens bästa tips för en fridfull jul

Av: Sofia Börjesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefano Catenacci: 5 steg för att minska julstressen

Har du problem att lyckas med köttbullarna inför julen?

Här är tipset från stjärnkocken Stefan Catenacci.

– Jag blandar grädde med sodavatten för att få dem fluffiga, säger han.

Enligt en undersökning av Bookatable börjar majoriteten av svenskarna med julplaneringen redan i november. Och julmaten börjar de allra flesta, 40 procent, att laga veckan före julafton.

Årets största matlagningshelg är i antågande och för vissa infinner sig en julmysig känsla. Men för andra, kanske de allra flesta, infinner sig istället julstressen – för hur i hela fridens namn är det tänkt att heltidsarbetande människor ska hinna med allt och ändå behålla julefriden?

Stjärnkocken Stefano Catenacci vet hur man gör succé vid julbordet.

– Det finns några saker att tänka på för att lyckas med en perfekt Jansson. Det första är att koka potatisen ordentligt, annars mörknar den. Och använd lagen och blanda den med grädde, på det sättet slipper du salta den, säger han till Bookatable i ett pressmeddelande.

Men det räcker inte med att maten blir god – man ska hinna laga den också. Här är Stefano Catenacci bästa tips för en stressfri, och god, jul.

Stefano Catenacci
Foto: VIKTOR FREMLING
Stefano Catenacci

Stefano Catenacci:
5 tips för en stressfri jul:

✓ 1. Förkoka potatisen

– Lägg en plastfilm eller en handduk över kastrullen efter att du har kokat potatisen och placera därefter locket ovanpå. På så vis behåller du kvar ångan och potatisen kommer att hålla sig fräsch.

✓ 2. Gör Janssons i förväg

– För att minska stressen under julafton kan du med fördel laga Janssons frestelse i förväg. Den blir inte dålig av att stå i kylskåpet några dagar. Däremot kanske den inte ser helt ny ut – men då finns ett enkelt knep att ta till. Häll på lite mer ströbröd och gratinera den på nytt i ugnen.

✓ 3. Låt sillen stå

– Ge sillen en chans att dra åt sig smaken genom att låta den stå några dagar i kylskåpet. Jag tycker att sillen är allra bäst på juldagen, då äter jag sill i Västervikssenap på en knäckemacka, helst den från Vika. Det finns inget bättre!

Foto: BJÖRN ELGSTRAND

4. Ha sodavatten i köttbullarna

– Jag rullar mina köttbullar med lök och ströbröd, men blandar också grädde med sodavatten för att göra dem fluffiga. Sedan steker jag dem på klassiskt vis. Men stek inte för många köttbullar, det blir lätt för mycket mat och det är inte gott med gamla köttbullar. Stek nya i så fall.

✓ 5. Involvera hela familjen

– Det är roligare om alla är med och lagar mat tillsammans. Barnen kan göra Janssons frestelse, rulla köttbullar och baka pepparkakor. Pepparkaksdegen behöver vila i kylen 1 timme och sedan är huvudregeln att göra dem tunna. Gör dem tunnare än du tror att de ska vara.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK