Så lyckas du med annorlunda sushi

Av: 

Sofia Börjesson

Sushirecept

Misosoppa och sushistrutar – så här gör du

Är du också galen i sushi?

Här kommer receptet på en rolig variant som barnen ofta är som tokiga i.

Sushistrutar med gudomlig misosoppa.

Basisk, mineralrik och framför allt en bra proteinkälla. Misosoppan är inte bara otroligt god – den är nyttig också. I sushi-fantasten Robert Melins kokbok Sushi – Sashimi, yakimono, ageono, nabemono, menrui och andra japanska rätter (Grenadine bokförlag) finns recept på alla möjliga läckerheter från det japanska köket.

De senaste åren har vi börjat göra mer och mer sushi hemma och till alla föräldrars stora glädje har det blivit en fiskrätt som många barn faktiskt vurmar för. Så varför inte göra sushin lite annorlunda nästa gång och testa strutar? Tillsammans med misosoppan blir det en nyttig, god och uppskattad rätt för hela familjen.

Misosoppa (misoshiru)

Buljong (går även att köpa i pulverform)

10*10 cm konbu

1 liter vatten

25 g torkade bonitoflingor

Soppa

6 dl dashibuljong

2,5 msk misopasta

tofu i tärningar

wakamealger

finstrimlar vårlök

Gör så här:
1. Koka upp dashibuljongen och dra ner värmen.
2. Rör ner misopastan i buljongen och vispa tills den har löst sig.
3. Förväll wakamealgerna i lite vatten.
4. Lägg dem i skålarna tillsammans med tofu och vårlök.
5. Slå på den heta buljongen. Servera!

Tips! Vill man lyxa till det kan man lägga i en räka eller två, blåmusslor eller något annat gott från havet.

Sushistrutar (temaki)

halva noriblad

wasabi

gurka

avokado

vårlök

majonnäs

rostade sesamfrön

tonfisk eller lax

pilgrimsmussla

lax- eller forellrom

Gör så här:
1. Se till att ha alla tillbehör färdiga i skålar. Ta sedan ett halvt sjögräspapper, lägg lite ris på ena sidan, bred på wasabi och lägg på resterande ingredienser förutom rom.
2. Ta tag i ena hörnet och rulla helt enkelt ihop den till en strut.
3. Avsluta med att ha på en tesked rom. Häll på lite soja och ät omedelbart.

Tips! Ställ sedan fram ingredienserna mitt på bordet. Sitt ner och låt alla rulla sin egen temaki. Ett skönt sätt att umgås.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sushi – så gör du egna sushirullar

ÄMNEN I ARTIKELN

Sushirecept

Recept

MER OM GODARE

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga asiatiskt: Köksprylarna du behöver

Piffade snabbnudlar

30 min

Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor

Totemo ramen – ramen i Stockholm

Allt du behöver veta om det asiatiska köket

Tre taco-fyllningar som överraskar dig

Poké Bowls - trendigt, nyttigt och gott

Rödspätterulader fyllda med räkor

Kryddstekt blomkål

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis

Så fixar du dopp i grytan – snabbt och enkelt

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

Så gör du en fräsch nudelsallad med kål

Kinesiska nyåret – fira med en härlig hot pot

Vegansk snabbmat – enkelt och jättegott

5 superbilliga rätter – under 100-lappen

Busigaste godiset på halloween

8 tips för att väcka barnens matglädje

Jamie Oliver hakar på vegotrenden

Pad thai med tempeh – gott och glutenfritt

Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat

Slingrande börek med pumpafyllning

1 h 30 min

”Har tröttnat på alla modedieter”

Allt du vill veta om tacos