Saftig chokladtårta

Foto: Frida Wismar
Tårtan för alla chokladälskare.
MAT & DRYCK

”Gillar du choklad kommer du älska den här tårtan. Konsistensen på frostingen kan bli lite olika beroende på hur länge du vispar – blir den för lös ställer du in den i kylskåpet en liten stund, blir den för hård värmer du upp lite grädde och vispar in i frostingen.”

15 bitar

Botten

  • 5 dl (300 g) vetemjöl

  • 4 ¾ dl (440 g) strösocker

  • 2 dl (80 g) kakao

  • 4 tsk bakpulver

  • 3 tsk bikarbonat

  • 2 tsk salt

  • 2 ½ dl vaniljyoghurt

  • 1 ¼ dl rapsolja

  • 3 ägg

Frosting

  • 300 g smör

  • 2 ½ dl (100 g) kakao

  • 8 ½ dl (500 g) florsocker

  • 120 g crème fraiche

  • 2/3 dl starkt kaffe

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Blanda alla ingredienser för botten till en jämn smet i en bunke.

  3. Fördela smeten i två formar, 20 cm i diameter. Väg gärna upp smeten för att få lika stora bottnar. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter. Kontrollera att de är klara med en provsticka mot slutet av gräddningstiden, stickan ska vara torr när du tar upp den.

  4. Låt bottnarna svalna lite och ta sedan ut dem ur formarna.

  5. Smält smöret till frostingen i en kastrull på svag värme. Ta av från värmen, tillsätt kakao och rör till en klumpfri smet.

  6. Vispa in florsockret lite i taget.

  7. Vispa in crème fraiche och slutligen kaffet. Om frostingen blir för lös är det bara att låta den stå i kylskåpet en liten stund tills den tjocknat något.

  8. Lägg en botten på ett tårtfat och bred ut en tredjedel av frostingen på den. Lägg den andra bottnen ovanpå och täck sedan hela tårtan med resterande frosting.

Ur boken ”Tårtor med Linus” av Linus Larsson (Bonnier Fakta)

ARTIKELN HANDLAR OM