"Färsk juice" är ett år gammal

Bli först med att rösta!

avKarin Ahlborg

MAT & DRYCK

Livsmedelsverket: Vi ska stoppa det här

1 av 3 | Foto: Lasse Allard
Enda sättet att få färskpressad juice till sin frukost är att pressa den själv.

Färsk juice och färsk pasta.

Det låter sunt och gott.

Sanningen är att juicen kan vara årsgammal och pastan innehålla konserveringsmedel.

–?Vi ska sätta stopp för det, lovar nu Livsmedelsverket Aftonbladets matreporter.

Hur gammal kan färsk mat egentligen vara?

Tja, det är det ingen som riktigt säkert vet.

I Livsmedelsverkets regler kan ett år gammal juice vara färsk. Eller sex veckor gammal pasta.

När färskpressad juice började säljas i Sverige så handlade det om verkligt färskpressad juice.

Frukten pressades och hälldes upp på flaska. Utan någon pastörisering och med väldigt kort hållbarhet.

Ett ganska dyrt sätt att tillverka juice på eftersom svinnet kan bli högt.

Men konsumenterna uppskattade lyxen och var villiga att betala det höga priset.

Pastöriseras och fryses

I?dag heter det fortfarande färskpressad juice men där slutar också likheterna.

Visserligen är frukten färsk när den pressas men efter pressningen tar man bort aromer och fruktkött och pastöriserar juicen. Det både förändrar smaken och tar kål på alla enzymer och en del av vitaminerna i juicen. Därefter fryser eller kyler man juicen för att den ska klara långa transporter i stora tankar. När juicen ska tappas tinas den, aromer och fruktkött tillsätts, den pastöriseras igen och fylls i konsumentförpackningar.

Kostnaden för att framställa juicen har plötsligt sjunkit till hälften av vad det kostar att göra riktigt färskpressad juice, kvaliteten är mycket lägre men priset för kunden oförändrat högt.

Brämhults juice, som var det företag som införde den riktiga färskpressade juicen på den svenska marknaden, lever högt på sitt rykte.

Hur gammal är er färskpressade juice när den tappas på konsumentförpackning?

–?Ja, nio, kanske tio månader, säger Tomas Gustafsson, vd på Brämhults.

Andra källor säger att det finns teknik för att förvara juice i tankar upp till två år.

Men är det inte förvirrande för konsumenterna att den färskpressade juice som de köper i?dag är en helt annan produkt än den de köpte för ett par år sedan?

–?Det var kanske förvirrande i början, men nu är det inget konstigt.

Brämhults har också en serie juicer som döpts till Nypressad.

”Eftersom vi tycker att du har rätt att dricka nypressad juice, pressar vi frukter varje dag hos oss i Brämhult. Juicerna blir naturliga och får inte så lång hållbarhet”, står det på flaskan med äppeljuice.

Pressar ni verkligen äppeljuicen i Borås, som det står på flaskan?

–?Nej, den pressas i Italien. Det måste ha blivit ett misstag här.

Och helt naturliga är inte heller de nypressade juicerna eftersom också de pastöriseras, en konserveringsmetod.

Så gammal juice och konserverad juice kall-as alltså färsk.

Pastan inte färsk

Samma förhållande gäller exempelvis pasta. De flesta färska pastorna innehåller inte konserveringsmedel, men hållbarheten är ändå sex veckor.

–?Det handlar om förpackningen, säger Stefano Catenacci, kökschef på Operakällaren.

–?Om jag gjorde en pastadeg här i köket så skulle jag inte förvara den mer än kanske två dagar i kylskåpet. Men med vaccumförpackning eller packad med speciell gas håller pastan mycket längre.

Och om man inte riktigt litar på förpackningen kan man ju lägga till konserveringsmedel, som i till exempel La Pasta Di Matilda.

Luddiga regler

Hur kan det vara tillåtet att kalla gammal juice och pasta med konserveringsmedel för färsk?

–?Färsk är inget definierat begrepp, säger Anna Göransdotter-Nilsson på Livsmedelsverket.

–?Man får avgöra från produkt till produkt. Färsk pasta kanske betyder att den är mjuk till skillnad från torkad, hård pasta.

Livsmedelsverkets regler för märkning av mat är luddiga och ger stort utrymme för tolkningar. Det är därför vi kan föras bakom ljuset när det gäller exempelvis juice.

Är det rimligt att juice som kan vara ett år gammal eller ännu äldre kan kallas för färsk?

–?Vi ska göra ändringar i vägledningen nu. Folk uppfattar att juicen är färsk fast den inte är det. De ska inte längre få kalla gammal juice för färskpressad, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket.

FOTNOT: Brämhults serie ”Brämhults Morning”, i kartong , som var en billigare  produkt slutade tillverkas en tid efter denna artikel hade publicerats. I dag är företagets juicer färskpressade.

ARTIKELN HANDLAR OM