Konditorns favoritkaka

MAT & DRYCK

Inspireras av Mias chokladkakor

November är kladdkakornas månad – mörkret och kylan lockar till att stanna hemmavid, och tillräckligt långt till nästa beachsäsong för att slippa oroa sig för mycket över bikiniformen.

Så vi fortsätter med vårt kladdkaks-bonanza, här med konditorn Mia Öhrns favoritkakor.

Recept: Mia Öhrn

Foto: Sara Danielsson och Helén Pe

Chokladbrownie

Ger 12 portioner

Tar 300 minuter + tid för tryffeln att stelna

BROWNIE:

300 g nötter, exempelvis hasselnötter, cashewnötter, valnötter eller mandlar

250 g mörk choklad

200 g smör

2 dl råsocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1/2 krm salt

4 ägg

(inget bakpulver)

TRYFFELGLASYR:

200 g mörk choklad

1 1/2 dl vispgrädde

1 msk honung

25 g rumsvarmt smör

2 1/2 msk konjak, rom eller whisky

Gör så här:

1. Smörj en rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Rosta nötterna försiktigt i en långpanna i ugnen eller i en stor, torr stekpanna på spisen. Låt svalna något och hacka sedan nötterna grovt.

2. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad. Smält smöret. Blanda smöret och chokladen och rör ner sockret. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och salt och rör ner i chokladsmeten. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en tjock smet.

3. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 18 minuter. Kakan ska vara lite kladdig. Låt svalna.

4. Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden med honungen i en liten kastrull och häll den heta blandningen över chokladhacket. Rör tills all choklad smält och tillsätt då smöret i mindre bitar.

5. Rör ner konjaken och blanda till en jämn och blank massa. För att få en riktigt slät tryffel kan man mixa massan i matberedare eller med en mixerstav. Låt tryffeln stelna, gärna över natten.

6. Lossa brownien ur formen och lägg den med botten upp på ett bakplåtspapper eller galler. Smält tryffeln lite i mikron i några sekunder och bred den i ett jämnt lager över kakans topp och kanter. Förvara kakan svalt fram till serveringen.

Kladdkaka med kryddig tryffeltopping

Ger 8-10 portioner

Tar 35 minuter + tid i ugn

KLADDKAKA:

100 g smör

2 ägg

3 dl strösocker

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl kakao

1 1/2 tsk bakpulver

1/2 krm salt

VIT CHOKLADTRYFFEL:

2 dl mellangrädde

1 kanelstång

1 1/2 tsk kardemummakärnor

400 g vit choklad

DEKOR:

chokladplattor, till exempel Noblesse

(knappt 1 ask)

Gör så här:

1. Smörj en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Smält smöret försiktigt. Vispa upp äggen lätt med strösockret. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Rör ner smöret i äggsmeten och tillsätt de torra ingredienserna. Blanda till en jämn smet och häll smeten i formen.

2. Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen i 20–25 minuter.

3. Låt den svalna helt och gärna stelna lite i kylen.

4. Mät upp grädden i en liten kastrull och bryt ned kanelstången i mindre bitar.

5. Stöt sönder kardemummakärnorna grovt och tillsätt dem i grädden.

6. Koka upp grädden tillsammans med kryddorna, ta kastrullen från värmen och låt blandningen stå och dra övertäckt i ungefär 20 minuter.

7. Hacka under tiden chokladen ganska fint och lägg hacket i en bunke.

8. Låt grädden koka upp igen. Sila av kryddorna och slå den heta grädden över chokladen. Rör tills chokladen smält och det blivit en jämn smet.

9. Låt tryffeln svalna och bred den sedan över kakan. Spara lite av tryffeln för att ”klistra” fast Noblesse-plattorna runt kakans kant. Låt tryffeln stelna lite i kylskåp, lossa formens kant och dekorera med chokladplattorna.

Kladdkaka med smulig chokladkolatopping

Ger 12 portioner

Tar 40 minuter + tid i ugn

KAKA:

200 g smör

200 g mörk choklad

4 ägg

2 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 krm salt

TOPPING:

75 g smör

3/4 dl strösocker

3/4 dl ljus sirap

1 dl vispgrädde

2 msk kakao

2 1/2 dl smuliga frukostflingor, exempelvis Start

Gör så här:

1. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en bunke i mikron. Bryt ned chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet.

2. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ned chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ned i smeten och blanda till en jämn massa. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 14 minuter. Låt svalna helt.

3. Lossa kakan ur formen. Smält smöret till toppingen i en tjockbottnad kastrull. Rör ner socker, sirap, vispgrädde och kakao och låt koka upp.

4. Koka under omrörning på medelvarm platta tills kolan tjocknat och det blir en ”gata” när man drar sleven längs med kastrullens botten. Använd gärna en termometer. Kolan är klar vid 114 grader.

5. Dra kastrullen från plattan och rör ned flingorna i kolan. Bred smeten i ett jämnt lager ovanpå kakan och låt stelna.

Mjölkchokladtryffeltårta med krispig jordnötsbotten

Ger 12-14 portioner

Tar 25 minuter

BOTTEN:

1 dl ljus sirap

250 g jordnötssmör, gärna med bitar i

6 dl flingor, till exempel Special K, Cornflakes eller All bran

TRYFFEL:

450 g mjölkchoklad

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk

Gör så här:

1. Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Koka upp sirapen i en kastrull och rör ned jordnötssmöret. Värm försiktigt så att jordnötssmöret smälter, men låt inte blandningen koka.

2. Dra kastrullen av plattan och rör ned flingorna. Krossa flingorna lite och blanda tills de är helt täckta av jordnötssmeten. Tryck ut massan i ett jämnt lager i botten av formen.

3. Hacka mjölkchokladen ganska fint och lägg hacket i en bunke. Koka upp grädden och mjölken och slå den heta blandningen över chokladen. Mixa till en jämn massa i matberedare eller med mixerstav och häll tryffeln i formen.

4. Låt stelna i kylskåp, gärna över natten.

5. Lossa tårtan från formens kant med en vass kniv och njut!