Hur får jag köttet mört?

MAT & DRYCK

Hej Tina!

Tack för all matinspiration som Du ger oss! Jag har två frågor.

1. Hur får jag köttet mört när jag steker det? Jag vet inte om jag har blivit sämre kock eller om köttet har blivit sämre. Men jag har ofta svårt att få köttet mört och gott efter stekning. Ibland blir det nästan oätligt.

Har provat med att salta före resp. efter? bryningen, steka på hög värme eller svag värme längre, låta köttet koka en stund efter bryningen, använt marmorerat kött resp. kött utan synliga senor eller fett. Men ibland blir det ändå inte bra trots att köttet har sett ganska mört och fint ut.

Finns det något sätt att snabbmöra köttet på? Har hört att man kan lägga det i konjak? M.a.o. vill jag veta vilket sätt som är bäst för att få ett gott, saftigt, mört kött.

2. Har köpt dinkelmjöl/spelt som ska vara smakrikt och dessutom bra för magen. Men kan man bara ta motsvarande av detta mjölet som man skulle ha tagit av vetemjöl i receptet? Eller ska det användas på något speciellt sätt?

MVH Arne

Hej Arne!

När det gäller stora bitar ox/fläsk karréer ska man bara ha tålamod. Det tar lång tid i ugnen eller i grytan. Låga temperaturer är det bästa för att möra köttet.

Men det beror också mycket på köttets kvalitet. Man kan titta lite på om där finns köttsaft i förpackningen när du handlar köttet. Det är ett tecken på att köttet inte är mört: ett mört kött behåller all sin vätska. Har du någon kötthandlare i din stad, gå dit istället. Där bör du kunna köpa kvalitet.

Mjölet används bäst till bröd. Oftast behöver man inte hela mjölmängden som står angivet i receptet.

Lycka till!

Mvh Tina