Så gör du tacos på äkta mexikanskt sätt

Tacos – med nya heta och söta smaker.
Tacos – med nya heta och söta smaker.

Tacos! Här får du recept som ger dig en ny och spännande matupplevelse.
– Sötma och hetta, friskt och mustigt, lent och krispigt, allt i en enda oemotståndlig tugga, hälsar Ben Fordham som skrivit koken ”Tacos! Äkta mexikanska recept”.

Vi svenskar äter mest tacos i hela Europa. Varför älskar vi det?

– Tacos är fantastiskt! Man kan äta med händerna (det är kul!), man kan ha det som snabbmat eller jobba med rätten så den blir en kulinarisk upplevelse. Jag tycker fortfarande att tacos är mindre populärt än de borde vara!

Varför en bok om just tacos?

– Mexikansk mat har en rik och djup historia och innehåller en uppsjö olika smaker, kombinationer och format. Tacos är bara en del, men det är folkets mat och går att variera i oändlighet. I den här boken har vi till och med experimenterat fram dessertvarianter, det var superkul!

Vad dricker du till?

– En klassisk margarita med 100% blå agave-tequila, nypressad limesaft, en droppe agavesirap och med en generöst saltad kant på glaset! Om vi pratar alkoholfria alternativ är agua fresca en oslagbar kombo till tacos. Det är en fräsch, enkel fruktdrink som består av vatten, färskpressad frukt och en droppe agavesirap. Vattenmelon, lime och tamarind är tre av de klassiska smakerna, men den går att göra av i stort sett alla frukter.

Tillbehör då, vilken salsa är din absoluta favorit?

– Det bästa Felipe (Fuentes Cruz, medförfattare, reds anm.) har lärt mig är att göra rostade salsor. Du lägger alla ingredienser på en plåt och rostar dem i ugnen, när de är gyllenbruna lägger du allt i en mixer – resultatet blir en perfekt salsa! Du kan krydda hur du vill, ha den mild eller het, den kommer alltid att smaka bra. En annan favorit är salsa de aguacate med avokado, chili, tomatillos (en syrlig frukt som är släkt med physalis), lök, lime och koriander. Inget slår den klassiska salsan!

Tacos – här är godaste recepten

  • Tacos med tingakyckling Tomat, lök och chipotlepasta blandas med kyckling och serveras tillsammans med fetaost i varma tortillas.
  • Räkceviche med mango Hett, fruktigt och rätt. Räkceviche med mango är perfekt när du vill variera dina tacos. Lägg cevichen på små friterade majstortillas och garnera med myntablad.
  • Vegetariska tacos med blomkål och avokadosalsa Låt var och en vid bordet fylla sin tortilla med grönsaksblandningen och toppa med salsa och lök- och koriandermix.
  • Chokladdoppade tortillahattar med fruktsallad Dessa chokladdoppade tortillahattar kan fyllas med lite av varje och varieras efter smak. Här har vi valt en frisk tropisk fruktsallad, en klick grädde och lite hackad valnöt för lite extra chrunch.
Äkta mexikanska tacos blir det när Felipe Fuentes Cruz och Ben Fordham står i köket.
Äkta mexikanska tacos blir det när Felipe Fuentes Cruz och Ben Fordham står i köket.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN