Titta, så gör du Sofis favoriträtt

MAT & DRYCK

Recept ur Sofi Fahrmans första kokbok – läcker äggrätt från New York

1 av 2 | Foto: Pocherade ägg med grillad tomat och halloumi är en av modeskribenten Sofi Fahrmans favoriträtter när hon är i New York.

Gör en av modeskribenten Sofi Fahrmans favoriträtter.

Hon älskar ägg och äter gärna pocherade ägg med grillade tomater och halloumi.

Så här lyckas du med rätten.

Foto: Ready for takeoff
– 50 ställen och recept du inte får missa.

I sin första kokbok, Ready for takeoff (Norstedts förlag), bjuder Sofi Fahrman på sina favoriträtter som hon aldrig missar i städer som Stockholm, New York, St Tropez, och Verbier.

Det är restauranger som hon ofta besöker i de olika städerna – och som läsare får du även recepten till de olika rätterna som hon gillar extra mycket. 

”Min favorit”

I New York besöker hon gärna Jack's wife Freda på Lafayette Street.

”Det här gulliga stället drivs av ett par som träffades när de jobbade runt hörnet på den kända restaurangen Balthazar. Kärlek i luften och kärlek i maten. Det här är bästa stället för brunch buzz. Men ljudvolymen är rätt hög härinne så jag föredrar att norpa ett bord på uteserveringen. Här ska du beställa deras rosewater waffle, eller min favorit som den ägg­-älskare jag är: poached eggs with halloumi”, tipsar Sofi.

Blir du sugen på att smaka den själv – men befinner dig inte i New York? Laga rätten hemma, här får du receptet.

POACHED EGGS WITH GRILLED TOMATO AND HALOUMI

(Pocherade ägg med grillad tomat och halloumi)

Det behöver du:

(Två portioner)

4 ägg

4 plommontomater

 1 dl + 1 msk olivolja

1 kruka basilika, bladen

2 msk ättikssprit (12%)

2 skivor surdegsbröd

200 g halloumi,

skivad persilja till garnering

salt och nymalen svartpeppar

Så gör du:

Sätt ugnen på 120°.

Dela tomaterna och lägg dem med köttsidan upp på en plåt, ringla över 1 msk olivolja och strö över salt och peppar. Baka i ugnen i 3 timmar.

Mixa basilikabladen med 1 dl olivolja till en örtolja.

Koka upp vatten i en stor kastrull tillsammans med ättikssprit och salt.

Sänk värmen så att vattnet sjuder. Knäck ett ägg i en kopp och låt det sakta glida ner i vattnet. Så snart vitan stelnat är ägget färdigt, det tar ca 3 minuter.

Ta upp ägget med en hålslev och låt det rinna av på hushållspapper. Upprepa med resten av äggen.

Rosta brödet och stek halloumin så att den mjuknar något och får lite färg.

Fördela de nystekta halloumiskivorna på tallrikar och toppa med pocherat ägg, bakade tomater, örtolja och färsk persilja. Servera tillsammans med det rostade brödet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept