Listan: Sju sätt att öppna vinflaskan

MAT & DRYCK

Tappat bort korkskruven? Här är alternativa sätten att få upp vinflaskan

1 av 3 | Foto: Ta hjälp av en hammare när du öppna din vinflaska.

Har du ingen korkskruv till vinflaskan och vill inte gå över till grannen och låna?

Lugn – här är flera andra sätt att öppna vinflaskan.

Du har köpt hem vin till helgen – men så plötsligt är korkskruven borta.

Hur ska du nu få upp flaskan?

Sajten Wikihow.com har listat sju alternativa sätt att få upp vinkorken.

1. Skruv och tång

Leta på en skruv där hemma och en tång. Desto bredare huvudet är på skruven desto bättre. Skruva i skruven i korken tills att det bara 1,5 centimeter av skruven sticker ut.

Sedan kan du med hjälp av tången börja börja dra skruven ur korken. Har du ingen tång hemma så kan du använda dig av ”klon” på huvudet av hammaren.

2. Fickkniv

Det går att öppna en flaska vin med en fickkniv. Men tänk på att bladet på kniven ska vara så pass smalt att det enkelt går i korken. En del rekommenderar att man använder en fickkniv med ett sågtandat blad.

Så här gör du: pressa kniven försiktigt in i korken. Sedan rörd du kniven från vänster till höger försiktigt samtidigt som du drar korken uppåt.

3. Ståltråd och tång

Du behöver en bit ståltråd och en tång. Använd tången och bänd den sista centimetern av ståltråden till en vinkel på 30 grader.

Tryck försiktigt tråden mellan kanten på korken och flaskans hals, till dess att kroken är under botten av korken, inuti flaskan.

Se till att kroken av tråden är stadigt placerad under korken i en rät vinkel, och dra försiktigt.

4. Gem och penna

Ta två gem och en penna. Räta ut gemen men lämna kvar U-formen i båda ändarna. Tryck ena änden av gemet ned mellan korken och glasflaskhalsen, och se till att den andra änden sticker fortfarande ut i toppen.

När den nedre delen av gemet är i änden av korken – vrid på gemet så att U-formen inuti flaskan kommer sticka in i korken när gemet dras upp.

Gör sedan samma sak med med det andra gemet.

Räta sedan ut varje U-form som sticker ut ovanför flaskan och tvinna samman dem. Använd en penna och med hjälp av gemet – dra försiktigt korken ur flaskan.

5. Skruv och majskolvhållare

Leta reda på en skruv och en majskolvhållare. Precis som i det första tipset skruvar du i skruven i korken och drar sedan med hjälp av majskolvhållare.

Placera majskolvhållare så att spikarna är under själva huvudet av skruven. Så att själva anordningen liknar en T-formad skruv.

Använd pekfingret och långfingret och dra försiktigt majskolvhållaren uppåt.

6. Kniv och penna

Här behöver du en kniv och penna. Den här metoden innebär att du trycker korken in i flaskan istället för att dra ut den.

Använd kniven som du trycker in i korken. Det här kommer minska trycket i flaskan och föra korken nedåt, in i flaskan.

Ställ flaskan till exempel på golvet.

Skjut korken nedåt med hjälp av pennan.

7. Spik och hammare

Har du fem små spikar och hammare?

Hamra försiktigt ner spikarna i korken – se till att det är lite mellanrum mellan spikarna. Använd ”klon” på huvudet av hammaren och dra korken uppåt.

Källa: Wikihow och brightside.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Vin