Här är tricken som gör maten ännu godare

Forskaren: Så maxar du smakerna när du bjuder på middag

Duka rätt på middagsdejten.
Duka rätt på middagsdejten.

Välj rätt form och färg på tallriken, tunga bestick och ladda upp med gladpop så ska du se att du gör succé på din middagsdejt. Forskning visar att det inte bara är kryddningen som avgör om maten smakar bra eller inte.

Blev desserten inte så söt som du tänkt? Servera den på en vit tallrik så märks det mindre. Snålade du in lite på råvarorna? Inga problem, duka rätt så infinner sig den lyxiga känslan ändå. Forskning visar att porslinets form och färg, valet av bestick och bakgrundsmusiken du spelar har betydelse för hur maten smakar.

Johan Swahn är tidigare kock och numera doktor i sensorisk marknadsföring vid Sense Lab, Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Han har undersökt vad och hur olika saker påverkar smaken på det vi äter.

Johan Swahn, doktor i smak.
Johan Swahn, doktor i smak.

– Vi har testat att spela olika genrer av musik som till exempel hiphop, jazz eller klassiskt samtidigt som testpersonerna äter choklad. Det har då visat sig att när vi spelar Justin Timberlakes ”Can't stop the feeling” så upplevs chokladen som godare när man hör den låten, säger Johan Swahn.

Det är hjärnans multisensoriska samspel där hjärnan drar slutsatser åt oss som gör att vi kan uppleva något som godare bara för att vi hör en viss typ av musik.

– Lågfrekventa ljud däremot ger en mer bitter smakupplevelse och de ljuden hittar vi till exempel i basljuden i en del hiphop-låtar. Men sedan spelar det naturligtvis in vilken typ av musik man gillar så klart.

Som forskare är Johan Swahn försiktig med att dra slutsatser men konstaterar att en viss typ av gladare pop absolut kan få maten att smaka godare eller sötare.

Men det är inte bara musiken man ska välja med omsorg vid en middag. Färger och former på tallrikar och bestick kan också få maten att smaka olika.

– Forskare provade att servera jordgubbsdessert på en vit och en svart tallrik och det visade sig att den smakade olika beroende på färgen på tallriken, desserten på den vita tallriken upplevdes som sötare. Jag tycker det är så fascinerande, säger Johan Swahn. Varm choklad som serveras i en orange mugg smakar mer choklad än om du serverar den i en blå mugg.

Dessert på vit tallrik och varm choklad i orange mugg förhöjer smakerna.
Dessert på vit tallrik och varm choklad i orange mugg förhöjer smakerna.

Även formen på tallriken spelar in för smakupplevelsen.

– Man brukar prata om kiki och bouba-effekten där kiki upplevs som lite mer spetsig och bouba är rundare. Teorin är att kiki-formade saker påverkar smaken åt det mer syrliga och bittra hållet medan bouba-formen gör att vi upplever smaken lite sötare, rundare och fylligare.

Kaffe skulle till exempel kunna smaka olika om man serverar samma slags kaffe i identiska vita muggar men där det står kaffe med ett hårt typsnitt i kiki-form på den ena och den andra har en rundare bouba-liknanee utformning så smakar kaffet med bouba-typsnittet fylligare och lite sötare. Kaffet i muggen med kiki-typsnittet kan då upplevas som lite mer bittert.

– Besticken är också viktigt. Vill du göra middagen lite finare utan att köpa dyrare råvaror så ska du ta fram silverbesticken. Per automatik så tycker känselsinnet att maten blir mer exklusiv när du har tyngre bestick.

Så ladda musiklistan med schlager och gladpop, putsa silverbesticken och duka med rätt färg på tallrikarna. Det kan inte gå fel.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN