Grilla som en kvinna – för klimatets skull

Grilla kilmatsmart
Grilla kilmatsmart

Att det är mest killar som grillar har vi känt till länge men visste du att kvinnorna borde greppa grilltången i stället – för klimatets skull? Enligt ICA:s grillrapport ligger kvinnor långt före männen vad gäller hållbart grillande.

ICA:s årliga grillrapport visar att kvinnor som grupp ligger långt före männen när det kommer till hållbart grillande. Kvinnor vill i större utsträckning än män grilla mer vegetariskt, ekologiskt och grönt samt minska på mängden kött. 

Trots det är det främst männen som tar plats runt grillen – nästan tre av fyra män uppger att de oftast grillar i hushållet, medan endast var tionde kvinna uppger att de står för grillandet.

– Ungefär tre av fyra kvinnor känner sig oroliga för klimatet och nästan lika många tror att det gör skillnad vilken mat vi väljer att lägga på grillen. Män oroar sig inte i samma utsträckning som kvinnorna, vilket är särskilt intressant med tanke på att det är just männen som oftast grillar i de svenska hushållen, säger Maria Smith, chef hållbarhetsstrategi och utveckling på ICA Sverige.

Fler än varannan kvinna uppger att de främst står för övrig matlagning i hushållet, men endast var tionde uppger att de oftast grillar i sitt hushåll. Drygt sex av tio kvinnor svarar dock att de vanligtvis står för grilltillbehören, jämfört med två av tio män. Och det är antagligen här lösningen ligger. Vi får helt enkelt byta plats, männen får släppa taget om grilltången och stanna i köket och kvinnorna får ta plats vid grillen – allt för klimatets skull.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln