EU:s burgarbeslut: Behövs ingen biff

En burgare är en burgare.

Det har EU slagit fast i dag, i en uppmärksammad tvist som delat Europa.

– Jag ska fira genom att äta tillsammans med mina barn, säger Jytte Guteland (S), EU-parlamentariker.

Är det formen, storleken eller innehållet som räknas? Frågan om vad som är en korvs själva essens har fått EU-parlamentarikerna att lägga sina pannor i djupa veck.

Debatten som följde efter att det blev känt att EU-parlamentet skulle rösta om huruvida det ska vara olagligt för vegetariska produkter att ha med köttrelaterade ord som burgare och korv i namnet, ledde till en protesterande namninsamling med nästan 190 000 underskrifter.

I dag kom så beslutet. Med 43 rösters skillnad stod det slutligen klart som korvspad: vegokorvar som inte innehåller kött fortsatt ska få kallas korvar. Detsamma gäller vegoburgarna.

De som framförallt ville få igenom förbudet var stora jordbruksnationer i Sydeuropa, som Spanien, Italien och Frankrike.

”Bisarrt” var den svenska EU-parlamentarikern Jytte Gutelands reaktion på att frågan överhuvudtaget hamnade på EU:s bord. I dag drar hon en lättnandens suck.

– Det var lite för jämnt för att det skulle vara bekvämt, vi var oroade in i det sista. Men det är jättebra, vi lever i en tid där vi behöver ställa om. EU fattade nyligen beslut om att vi ska vara klimatneutrala år 2050 och då måste vi ha bra alternativ till kött och göra det enkelt för konsumenterna. Så jag kommer fira att det här stoppades med vegoburgare i helgen tillsammans med mina barn, säger Jytte Guteland (S).

EU ger grönt ljus för alla sorters korvar. Det är okej att korv utan kött får kallas just korv.
EU ger grönt ljus för alla sorters korvar. Det är okej att korv utan kött får kallas just korv.

”Sunt förnuft brukar segra”

Även Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrik Federley välkomnar beslutet.

– Det känns väldigt skönt. Nu kan vi fokusera på jordbrukspolitik istället för semantik. Hela den här diskussionen har förlöjligat jordbrukspolitiken och viktiga frågor som hur vi ska se till att miljontals bönder klarar sig och att 400 miljoner människor får tillgång till mat.

Federley är dock mindre förvånad över vegoburgarna vinst, och hänvisar till debatten om ett tobaksdirektiv inom EU för några år sedan.

– Hälsoperspektivet försvann helt och istället kom förslag om att stoppa försäljning av lakritspipor i godisbutiker, vilket aldrig gick igenom. Det sunda förnuftet brukar segra i slutändan.

Förbjuder mejeri-ord

Samtidigt som EU gett grönt ljus åt namn på vegetarisk snabbmat, vill man dock lägga band på de vegetabiliska mjölkdrycker som just nu säljer som smör. Redan nu är det faktiskt förbjudet att kalla mandelmjölk för mandelmjölk. Men EU vill gå ännu längre, och inte heller låta de växtbaserade dryckerna beskriva sig med mejeridoftande ord som ”yoghurtliknande”, ”krämig” eller ”smörig”.

EU:s mjölkbeslut ska nu vidare ut till förhandlingar mellan medlemsländernas regeringar.

<div data-tipser-pid="5f10385b9c4ead0001f5894f" data-tipser-view="compact"></div>

Publisert: