Bariis iyo hilip är smakrikt ris från Somalia

Foto: Zakizeki

Bariis iyo hilib – somaliskt ris

4,3 (10 röster)

Khadijas recept på den festliga rätten

Middagstips

Bariis iyo hilib är en av Somalias populäraste risrätter som toppas med grönsaker, kryddor och russin.
– Man lagar den vid bröllop, fest eller om man får fina gäster, Khadija Mahamud som driver bloggen Khadijas Kitchen.

Servera med lamm, kyckling eller bara med sallad och chilisås.

  • Hittar du inte kryddan xawaash i butik kan du enkelt blanda ihop din egen. Här är Khadijas recept.

Food colour ger extra färg.

Foto: Khadijas Kitchen

  • Ingredienser

  • 6 dl basmatiris
  • 1.5 l vatten, att koka riset i
  • 2 gula lökar, stora
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 kanelstång
  • 6 kardemummakapslar
  • 4 nejlikor
  • 2 tomater
  • 1.5 msk xawaash
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 dl koriander
  • 0.5 dl olja
  • 1.5 dl vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 0.5 tsk food colour , om du hittar
  • Topping

  • 1.5 dl russin
  • 2 gula lökar
  • 2 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 krm food colour , kan uteslutas
  • salt
  • olja, till fritering

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Så blir du bra på att laga somalisk mat

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Afrikansk mat

Recept

Vegetarisk mat

MER OM GODARE

Så blir du bra på att laga somalisk mat

Khadija: Allt fler vill testa afrikansk mat

Sugo suqaar – somalisk köttgryta

1 h

Fylld falukorv i ugn – två goda recept

1 h