Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm.
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm.

Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm 

3,1 (31 röster)

Matsmarta onsdag

Klimatsmart hamburgerkväll? Ja, det går! Dessutom blir det billigare när man byter ut köttet till ett vegetariskt alternativ. Chiafrön och svarta bönor är gott att använda i burgarna och smaksätta med koriander och sesamfrön.

Recept från boken ”Portionen under tian – Äta ute”, av Hanna Olvenmark (Ordfront).

Tips!

Peston håller flera veckor i kylen i tätt försluten burk. Öka hållbarheten genom att täcka med olja.

Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm 

  • Ingredienser

  • 1 msk chiafrön, eller ett ägg för varje matsked
  • 1 msk vatten
  • 6 dl svarta bönor, kokta
  • 0.5 dl majsstärkelse, eller potatismjöl, eller mer
  • 1 lök
  • 0.5 tsk salt
  • svartpeppar
  • 2 msk koriander, fryst
  • olja, att steka i
  • sesamfrön
  • Egen pesto:

  • 100 g solroskärnor
  • 10 persiljestjälkar, eller grönkålsstjälkar/morotsblast
  • 2 dl rapsolja
  • 15 g basilika, fryst
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g ost
  • salt och peppar
  • rivet citronskal, om du vill ha lite citrussmak
  • Pestokräm:

  • 1 dl pesto, gärna hemmagjord
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • Picklad rödlök:

  • 2 rödlökar, små
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättika, 12 %
  • Servera med:

  • 4 hamburgerbröd

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Gröna burgare

Nordin, Martin

Gröna burgare

139,00 kr

Läs mer

Till shoppen

ANNONS

Handla boken ”Portionen under tian” här.

Extern länk från Bokus

Läs mer

LÄS VIDARE

Bönchili med majskräm

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Vegetarisk mat

Klimatsmart mat

MER OM GODARE

Hanna Olvenmark tipsar om billig – och god mat

Grönkålspasta – à la ”portionen under tian”

30 min

Pickles – färglatt och enkelt att göra

20 min

Bönchili med majskräm

1 h

Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”

Kebabtallrik med tahinimajonnäs

30 min

Mustigt knäckebröd med kaffe

2 h

Laga mat med räddade grönsaker

Mustig texas chili som du lagar direkt på grillen

1 h 25 min

Så fermenterar du grönsaker

Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

1 h 15 min

Så lagar du maten som förbättrar ditt humör

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Picklade ramslöksknoppar

10 min

Mattrenden alla pratar om: Rester!

Veganskt mat – direkt på grillen

Succé: Vårprimörer och närodlat!

Tunnskuren julskinka med picklade rödbetor, friterad grönkål och äpple

40 min

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Malin Mendels indiska mat

Matprofilen: Hitta matglädje i vardagen

Så fixar du det vegetariska julbordet

Billig och god mat – bra för hälsan och planeten

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar