Klimatsmart hamburgerkväll? Ja, det går! Dessutom blir det billigare när man byter ut köttet till ett vegetariskt alternativ. Chiafrön och svarta bönor är gott att använda i burgarna och smaksätta med koriander och sesamfrön.
Recept från boken ”Portionen under tian – Äta ute”, av Hanna Olvenmark (Ordfront).
Tips!
Peston håller flera veckor i kylen i tätt försluten burk. Öka hållbarheten genom att täcka med olja.
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm
Ingredienser
1 msk chiafrön, eller ett ägg för varje matsked
1 msk vatten
6 dl svarta bönor, kokta
0.5 dl majsstärkelse, eller potatismjöl, eller mer
1 lök
0.5 tsk salt
svartpeppar
2 msk koriander, fryst
olja, att steka i
sesamfrön
Egen pesto:
100 g solroskärnor
10 persiljestjälkar, eller grönkålsstjälkar/morotsblast