Foto: Ulrika Pousette
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm.
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm
3,1 (30 röster)
Klimatsmart hamburgerkväll? Ja, det går! Dessutom blir det billigare när man byter ut köttet till ett vegotariskt alternativ.
Recept från boken ”Portionen under tian – Äta ute”, av Hanna Olvenmark (Ordfront).
Tips!
Peston håller flera veckor i kylen i tätt försluten burk. Öka hållbarheten genom att täcka med olja.
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm
Ingredienser
- 1 msk chiafrön, eller ett ägg för varje matsked
- 1 msk vatten
- 6 dl svarta bönor, kokta
- 0.5 dl majsstärkelse, eller potatismjöl, eller mer
- 1 lök
- 0.5 tsk salt
- svartpeppar
- 2 msk koriander, fryst
- olja, att steka i
- sesamfrön
Egen pesto:
- 100 g solroskärnor
- 10 persiljestjälkar, eller grönkålsstjälkar/morotsblast
- 2 dl rapsolja
- 15 g basilika, fryst
- 2 vitlöksklyftor
- 100 g ost
- salt och peppar
- rivet citronskal, om du vill ha lite citrussmak
Pestokräm:
- 1 dl pesto, gärna hemmagjord
- 2 dl turkisk yoghurt
Picklad rödlök:
- 2 rödlökar, små
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 1 dl ättika, 12 %
Servera med:
- 4 hamburgerbröd
Gör så här
Av: Aftonbladet
Laddar ...
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Pickles – färglatt och enkelt att göra
20 min
Grönkålspasta – à la ”portionen under tian”
30 min
Bönchili med majskräm
1 h
Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”
Kebabtallrik med tahinimajonnäs
30 min
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart
Malin Mendels indiska mat
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
Tunnskuren julskinka med picklade rödbetor, friterad grönkål och äpple
40 min
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Sill smaksatt med svarta vinbär och enbär
Kyckling med jordnötssås
45 min
Plättar med salladslök och kimchimajonnäs
30 min
Friterad gnocchi i kanelsocker med chocotahini
30 min
Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål
30 min
Superenkel pasta som ger hopp om våren
30 min
Toscansk panzanella-sallad
20 min
Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”
Tänk om, tänk nytt
Pankopanerad rotselleri med brynt hollandaise
30 min
Lillebyns laxlåda
40 min
Kycklingsoppa med rotfrukter, purjolök och paprika
30 min
Hanna Olvenmark tipsar om billig – och god mat
Pickles – färglatt och enkelt att göra
20 min
Grönkålspasta – à la ”portionen under tian”
30 min
Bönchili med majskräm
1 h
Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”
Kebabtallrik med tahinimajonnäs
30 min
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart
Malin Mendels indiska mat
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
Tunnskuren julskinka med picklade rödbetor, friterad grönkål och äpple
40 min
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Sill smaksatt med svarta vinbär och enbär
Kyckling med jordnötssås
45 min
Plättar med salladslök och kimchimajonnäs
30 min
Friterad gnocchi i kanelsocker med chocotahini
30 min
Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål
30 min
Superenkel pasta som ger hopp om våren
30 min
Toscansk panzanella-sallad
20 min
Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”
Tänk om, tänk nytt
Pankopanerad rotselleri med brynt hollandaise
30 min
Lillebyns laxlåda
40 min
Kycklingsoppa med rotfrukter, purjolök och paprika
30 min