Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm.
Foto: Ulrika Pousette
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm.

Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm 

3,1 (30 röster)

Klimatsmart hamburgerkväll? Ja, det går! Dessutom blir det billigare när man byter ut köttet till ett vegotariskt alternativ.

Recept från boken ”Portionen under tian – Äta ute”, av Hanna Olvenmark (Ordfront).

Tips!

Peston håller flera veckor i kylen i tätt försluten burk. Öka hållbarheten genom att täcka med olja.

Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm 

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1 msk chiafrön, eller ett ägg för varje matsked
  • 1 msk vatten
  • 6 dl svarta bönor, kokta
  • 0.5 dl majsstärkelse, eller potatismjöl, eller mer
  • 1 lök
  • 0.5 tsk salt
  • svartpeppar
  • 2 msk koriander, fryst
  • olja, att steka i
  • sesamfrön
  • Egen pesto:

  • 100 g solroskärnor
  • 10 persiljestjälkar, eller grönkålsstjälkar/morotsblast 
  • 2 dl rapsolja
  • 15 g basilika, fryst
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g ost
  • salt och peppar
  • rivet citronskal, om du vill ha lite citrussmak
  • Pestokräm:

  • 1 dl pesto, gärna hemmagjord
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • Picklad rödlök:

  • 2 rödlökar, små
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättika, 12 %
  • Servera med:

  • 4 hamburgerbröd

Gör så här

Av: Aftonbladet

Laddar ...

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK