Ett dåligt äpple i paketet – då slängs sju friska: ”Säljer mer i flerpack”

Flerpack genererar stort onödigt svinn

avAndreas Jakobsson

Ett dåligt äpple – då slängs sju friska.

Flerpack av frukt och grönsaker leder till stora mängder onödigt svinn.

Trots det har de stora svenska butikskedjorna inga planer på att sälja mer i lösvikt.

– Det ärliga svaret är att man säljer mer i flerpack, säger ICA-handlaren Mårten Tenne.

Nät med två mögliga och två fina citroner, byttor med ett ruttet plommon och sex fina, förpackade äpplen där ett blivit brunt medan resten är perfekt gröna.

Mönstret är detsamma i samtliga butikers soprum och containrar som Aftonbladet besöker.


  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi, Aftonbladet, inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan? 

Foto: TT/Nyhetsbyrån
ARKIVBILD. Mängder av frukt slängs, ofta helt i onödan. ”Man säljer mer i flerpack”, enligt en ICA-handlare Aftonbladet har pratat med.

”Vi som bransch får ju skämmas”

Frukterna och grönsakerna står för den största andelen svinn och merparten, uppskattningsvis 80 procent, är packade i olika former av flerpack där en eller två blivit dåliga vilket lett till att allihop förpassats till soporna.

– Vi som bransch får ju skämmas. Det är ju ett generalfel att sådana frukter och grönsaker hamnar i soporna. I de flesta fall är det inga problem att bara sprätta näten och lägga över till exempel apelsinerna i lösvikt. Jag vet ju precis hur det ofta går till. Sedan finns det ju vissa varor som inte säljs i lösvikt, vi har till exempel inga vindruvor i lösvikt och då blir det svårare, säger Mårten Tenne, som äger ICA Maxi i Nyköping.

Hämtar överbliven mat

På ICA Maxi i Nyköping har man löst det problemet genom att samarbeta med ett kafé och en restaurang som kommer och hämtar sådant som annars skulle ha slängts och lagar mat av det i sina verksamheter.

Enligt Mårten Tenne finns det också fler anledningar att sälja frukt och grönsaker i flerpack än att sälja mer.

– Vi har till exempel 50 procent av vår försäljning med självscanning och då uppskattar kunderna att slippa väga frukterna och grönsakerna själva. Det ger också en roligare exponering ibland, som trafikljuspaprikorna, med en röd, en grön och en gul.

1 av 5 | Foto: Andreas Jakobsson
Förpackade äpplen slängs – trots att endast ett är dåligt.

När organisationen Feedback, som arbetar för minskat matsvinn i Storbritannien, listat de viktigaste åtgärderna för att minska svinnet i matbutiker är en av dem att minska på flerpacken av frukt och grönsaker och istället sälja mer i lösvikt.

Anledningen är att när till exempel en apelsin blir dålig i lösvikt är det enkelt för de anställda att plocka bort och slänga den. Om apelsinen som blir dålig i stället ligger i ett nät med 24 andra, krävs det att den anställda i butiken öppnar nätet, plockar ut de bra apelsinerna, märker om dem och lägger över dem i lösvikt, vilket i vissa fall inte ens går eftersom apelsinerna som säljs i lösvikt av butiken är av ett annat ursprung.

Enklare att slänga allt

Då är det enklare att bara slänga hela nätet. Trots det, och trots att både ICA och Coop har som mål att halvera sitt matsvinn till 2025, finns det inga planer på att gå över till mer lösvikt.

– Vi ser det inte på det viset, utan väljer att se helheten av frukt och grönt och vad man kan göra för att minska svinnet på det området, säger Karin Amnå, hållbarhetsstrateg på ICA.

Men det blir ju krångligare att minimera svinnet när de säljs i flerpack.

1 av 2 | Foto: Magnus Fond
Tobias Rydergren, presschef på Coop.

”Upp till kunderna”

– Vi har inget självändamål att generera svinn. Varje osåld frukt är en förlustaffär. Sedan är det ju upp till kunderna vad de vill köpa och det är populärt att köpa i flerpack.

Hon håller heller inte med om Mårten Tennes uttalande om att flerpacken ger högre försäljning.

– Det får stå för honom. Vi räknar inte på det sättet. Varje kastad frukt är en dålig affär.

Även Tobias Rydergren, presschef på Coop, är inne på kundernas ansvar.

– Vi är medvetna om det här problemet och kommer att behöva se över alla förpackningar och utvärdera om de gör mer skada eller nytta. Vi vill ju naturligtvis minimera vårt svinn, det är ju bara en kostnad för oss.  

 Fast om kunden väljer ett nät med 25 apelsiner för enkelhetens skull i stället för att plocka ihop 10 apelsiner i lösvikt så tjänar ni ju mer även om det leder till mer svinn.

– Det får ju kunderna själva bestämma. Hur mycket de köper och om de köper förpackat eller i lösvikt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Matsvinn

Mat

Coop

Ica