BÄST FÖRE PRESENTERAS AV

Bäst före – så länge håller maten

avGustaf Larsson

Hur kallt ska man ha i kylskåpet för att maten ska hålla länge? Se videon så får du svaret.
I programserien ”Bäst före” berättar hållbarhetsexperten Louise Ungerth vad som gäller och hur du ska tänka för att ta vara på maten på bästa sätt.

Foto: ANDERS WIKLUND/TT, PRESSBILD
Hållbarhetsexperten Louise Ungerth lär ut skillnaden mellan bäst-före och sista förbrukningsdag.

Under de kommande veckorna kommer Matsmarta onsdag och Louise Ungerth att guida Aftonbladets läsare om ”bäst före” och våra matvaror. Hur länge håller ett ägg? Kan man äta ett år gammalt snacks? Och hur är det egentligen med läsk – håller den hur länge som helst?

Louise Ungerth är opinionsbildare inom hållbarhetsfrågor och har arbetat på Konsumentföreningen i Stockholm. Hon driver bloggen louiseungerth.se om bland annat matsvinn.

– För två år sedan pensionerade jag mig och driver nu ett företag där jag jobbar med ungefär samma saker som jag gjorde tidigare, det vill säga mat, konsument- och hållbarhetsfrågor. Jag har ett stort engagemang kring hållbarhet, vi måste fixa den här planeten helt enkelt, säger Louise Ungerth.

  • Varför detta intresse för matsvinn?

– Det började för tio år sedan när jag jobbade på Konsumentföreningen Stockholm. Det var ingen som pratade om matsvinn då, att det åtgår så otroligt stora resurser för att få fram mat. Det är massor av energi, gödning, bekämpningsmedel, utsäde, djur och vatten. Alla de här resurserna som går åt har stor klimatpåverkan, det blir näringsläckage till luft och vatten och den biologiska mångfalden minskar. Äter vi inte upp maten är ju all den här miljöpåverkan helt i onödan. Dessutom river vi sönder tusenlapparna i företag och hushåll, mängder av pengar går åt.

  • Om alla skulle göra en sak för att minska sitt matsvinn, vad skulle det då vara?

– Sänk temperaturen i kylskåpen, då håller maten nästan dubbelt så länge än om man har åtta grader. Mellan fyra och fem grader är en bra temperatur, sen ska vissa grönsaker gärna ha lite varmare, men det finns det information om. Och gör en omelett av alla rester, en överbliven skvätt tacosås sätter till exempel piff på maten.

  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

ARTIKELN HANDLAR OM