Fyra grymt goda grytor

Höst och gryta hör ihop. Här är fyra goda grytor att laga.

Av: 

Aftonbladet

Goda grytor till hösthelgen.
Goda grytor till hösthelgen.

Middagstips

Temperaturen sjunker och suget efter varma, mustiga grytor ökar. Här är fyra av kokboksförfattaren Lena Söderströms godaste grytrecept.

Höstgrytor recept

Dags att plocka fram gjutjärnsgrytan och fylla den med höstens alla härliga smaker. Vi passade på att fråga kokboksförfattaren Lena Söderström

  • Vad är det som är så bra med grytor?

– En gryta går att förbereda, göra dubbelsats av, och nästan alla grytor går att frysa in. Nylagad gryta smakar lätt och fräscht, nästa dag blir den mer mogen i smaken. Den blir som en ny rätt, det gillar jag – laga en rätt, få två!

  • Varifrån får du matinspiration?

– Min inspiration kommer från resor, Instagram och rätter som jag blir bjuden på hos mina vänner.

  • Vad finns alltid i ditt kylskåp?

– Jag har ett välfyllt skafferi med kryddor och smaksättare från olika länders kök. I kylskåpet är det mest basvaror, som smör, smör & olja, mjölk, ost och crème fraiche. I grönsakslådan finns alltid rotfrukter och potatis. Resten köper jag fräscht nästan varje dag, beroende på vad jag ska laga. I köttväg har jag alltid korv. Falukorv älskar jag och kryddiga färska korvar klarar jag mig inte utan.

  • Vad skulle aldrig få komma in dit?

– Margarin har jag inte köpt på 20 år. Använder bara smör eller smör & olja. Jag gillar inte heller färdiglagade såser och dressingar.

  • Vilken av grytorna i boken är din favorit och varför?

– Masala just nu, för det är härligt med värmande, heta smaker på hösten. Jag gillar färsk gurkmeja, som ger vacker färg. Och ingefärsjuice, chili och andra kryddor blir så goda i kombination med kokosmjölk.

Så lagar du Lena Söderströms grytrecept

  • Fisktagine i lergryta - jo, dags att ta fram lergrytan! Här med fisk, aprikoser och en otroligt smakrik korianderblandning.
  • Masala med kalkon och rostad mandel - blanda i ca 1/2 tsk färskriven gurkmeja så får grytan extra vacker färg.
  • Provensalsk fisksoppsgryta - lax, torsk, musslor, räkor tillsammans med tomat och saffran.
  • Rödbetsratatouille med fetaostströssel - Lena Söderström tips är att man tillagar grytbasen och rödbetorna för sig.
Lena Söderström tipsar om goda grytor i höst.

Lena Söderström

  • Ålder: ”50 plus.” 
  • Bor: I Stockholm. 
  • Gör: Är matskribent, matstylist och kokboksförfattare. 
  • Aktuell: Med boken Grytor – Från lättlagat till lyx (Semic).
Publisert:

LÄS VIDARE

Pumpasoppa med apelsin

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Mat & dryck

Recept

Grytor recept

MER OM GODARE

Masala med kalkon och rostad mandel

1 h

Karim Rezaul – indisk mat i världsklass

Allt du behöver veta om det indiska köket

Så blir du bra på att laga somalisk mat

Bra basvaror att ha hemma

Middagstips för hela familjen

Läs chatten om helgens godaste mat med Markiz Tainton

Äta ute - nya trenden istället för krogen

Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv

1.2.3.4.5 – vego!

Billig mat – 7 recept som räddar januari

Julia Tuvesson: Brynt smör passar till allt

Frida Lund: Så lyckas du med en digital cookalong 

Gulaschsoppa

Tareq Taylor – hela middagen på en plåt

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök

Masoor dal – indisk linssoppa

45 min

Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat

Svensk jul – med smak från när och fjärran

Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter

Khadija: Allt fler vill testa afrikansk mat

Ramslök – så hittar du skogens gröna delikatess

Tre goda rätter för dagsvandringen

Vegansk snabbmat – enkelt och jättegott