I vilket land hittar man den bästa ölen?

Publicerad:
Uppdaterad:

I vilket land hittar man den bästa ölen? Jag har följande kandidater: Tjeckien, USA och Tyskland.

I Tjeckien hittar man världens bästa pilsner. Ett ölparadis – men hur är det med utbudet? Är man sugen på en weissbier eller en pale ale får man gå törstig.

USA var för mig Bud Light innan jag flyttade hit. Men nu? Lokalbryggerier överallt som brygger alla sorters öl. Och det med bravur. Ett för européer underskattat och förbisett ölmecka.

Tyskland – jag har vänner i Nürnberg och varje gång jag är där dricker jag Weissbier som gör mig tårögd av lycka. Vad säger du?

El Cucalon

SVAR: Jag håller med dig om Tjeckien och Tyskland, men vill ändå placera England på tredje plats. Deras många olika ale – fruktiga, humlebeska men ändå brittiskt återhållsamma – är något som gör mig tårögd.

Men jag vill instämma i din uppfattning om USA – amerikanska småbryggerier har gått i bräschen för ölets renässans och har spridit sin entusiasm till mikrobryggerier runt om i världen. På gott och på ont.

Det goda är deras innovativa oräddhet – kan det bryggas så ska det bryggas. Det onda är baksidan på samma mynt – det blir ofta för mycket smak, för mycket alkohol, för kraftig beska. De amerikanska humlesorterna Cascade och Amarillo används ofta okänsligt och har tyvärr spridit sig som en farsot över jorden.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN