Små bryggerier ger stora smaker

Av: 

Joel Linderoth

Vin

Ölbryggerierna i Sverige blir allt fler.

Den svenska bryggarbranschen växer för varje månad. Även om volymen i många fall är blygsam så är smakerna varierade  Vem vet, snart kanske du hittar en ny favoritöl? Från ett nytt bryggeri?

Att den svenska ölmarknaden har varit i växande de senaste åren är ingen nyhet. Ölintresset växer konstant och festivaler, provningar, artiklar och evenemang gör att fler och fler människor testar ny öl. Och nya bryggerier!
 

Och kanske har du druckit öl från moderna klassiker som Nils Oscars, Oppigårds och Nynäshamns Ångbryggeri? Men vad sägs om Kallebryggeriet, Malmö brygghus och Ängö kvartersbryggeri? Vi ger dig koll på några av nytillskotten i ölbryggar-Sverige. Testa lugnt!
Malmö Brygghus
Mitt i Malmö ligger det nya bryggeriet som dessutom har en egen pub. Brygghuset har rivstartat med stor spännvidd på ölen och har bland annat en kakao-porter (!) i sortimentet.
Ängö Kvartersbryggeri
I Kalmar ligger bryggeriet som sedan 2010 gör lager, porter och belgisk dubbel. Bland annat. Har redan nått stora framgångar lokalt och på ölfestivaler.
Skebo bruksbryggeri
Inte helt nytt, bryggeriet levererade första ölen 2007, men väldigt omtyckt bland öldrickare och krögare. Ölen hittar du på krogar i hela landet (nästan!), bryggeriet ligger i Roslagen.
Kallebryggeriet

Om du till äventyrs vill vara först med det senaste ska du beställa någon av Kallebryggeriets två öl. Helt nytt bryggeri med säte i småländska Växjö.
Hantverksbryggeriet
Sedan 2003 levererar Västeråsbryggeriet öl med namn som Kosacken, Bonden, Narren och Bödeln. Hittas mest i Västmanland och på pubkedjan Bishops Arms. Och på lite andra ställen.
Eskilstuna Ölkultur
Förening och bryggpub som levererar till Systembolagen i Eskilstuna. Brygger stort antal olika öl med fantasifulla namn.

Stockeboda Gårdsbryggeri
I Skåne hittar du gårdsbryggeriet som dessutom ordnar en liten ölfestival. Ölen säljs på Systembolagen i Simrishamn, Tomelilla och Ystad och på gårdens egen pub. Bland annat.
 

Närke Kulturbryggeri
Örebros stolthet och ansett som ett av de bästa bryggerierna i världen. Hittas mest på pubar och krogar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Vin

ÄMNEN I ARTIKELN

Vin