Pizza med blandade grönsaker, svamp och oliver

Pizza alle verdure - vegopizza.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

En vegetarisk pizza laddad med fantastiska grönsaker. Men välj rätt – grönsaker av god kvalitet gör skillnad.

Pizza med blandade grönsaker, svamp och oliver

4 pizzor

1 sats pizzadeg

1 röd paprika

1 gul paprika

1 grön eller orange paprika

1 zucchini

10–20 g torkad svamp (helst karljohansvamp)

Cirka 16 svarta oliver

1 tsk torkad oregano

Salt och svartpeppar

Olivolja av god kvalitet

Hackade basilikablad att strö över

Pizzadeg med cirka 2,5 timmes jäsning

25 g jäst

3 ½ dl fingervarmt vatten (37 grader)

7 ½ dl vetemjöl special

1 ½ tsk salt

Gör så här:

  1. Börja med pizzadegen, och sätt i god tid ugnen på 250 grader (cirka 225 grader med varmluftsfunktion).

  2. Finfördela jästen i en bunke eller i skålen till en köksmaskin. Lös upp den med ½ deciliter av vattnet. Tillsätt två matskedar av mjölet och rör ihop till en jämn smet. Täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter.

  3. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med saltet. Häll ner resten av mjölet, lite i taget, och arbeta samman till en jämn deg. Knåda degen i 10 minuter i en köksmaskin eller med degkrokar på en elvisp, tills den känns smidig och elastisk. Det går även bra att arbeta degen för hand, men då är det viktigt att knåda den lite längre och med lite mer kraft. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur, eller till dubbel storlek. Sätt på ugnen i god tid innan det är dags att grädda pizzorna.

  4. Dela degen i fyra lika stora bitar. Knåda varje degbit i några minuter och platta ut dem med handflatan eller fingertopparna. Kavla ut till riktigt tunna bottnar, cirka 23 cm i diameter. Mjöla lite ovanpå och under degen så att den inte fastnar. Lägg pizzabottnarna på två smorda plåtar eller på plåtar med bakplåtspapper.

  5. Håll handflatan upprätt mot bottens kant, vänd inåt mot kanten och tryck med tummen eller fingrarna runt om, cirka 1 ½–2 cm, innanför kanten. På så vis blir pizzornas kanter fint upphöjda vid gräddningen. Dra lite i ytterkanterna för att hålla bottnarna tunna.

  6. Förbered pizzafyllningen så att den är klar lagom tills degen är färdigjäst. Skölj paprikor och zucchini. Kärna ur paprikorna och skär dem och zucchinin i bitar.

  7. Lägg den torkade svampen i en skål och häll på varmt vatten så att det täcker. Låt stå i cirka 30 minuter. Sila sedan av vattnet och tryck försiktigt på svampen med en gaffel för att pressa ut så mycket som möjligt av vätskan.

  8. Häll två matskedar olivolja i en ugnsform och blanda ner paprika, zucchini, svamp, oliver, oregano, salt och peppar. Sätt in formen i ugnen och rosta grönsakerna i 7–10 minuter, eller tills de börjar mjukna men fortfarande är rejält spänstiga. Rör om då och då.

  9. Fördela grönsaksblandningen över pizzabottnarna, ringla över lite olivolja och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

  10. Strö över basilikablad och servera genast.

Recept från Paolo Robertos ”Pizza och pasta” (Bonnier Fakta).

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Pizza