Fläsklägg med rotmos – så lagar du husman

4 (3 röster)

Så lyckas du med fläsklägg och rotmos

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Klassisk husmanskost som passar när du har lite tid på dig.
Använd buljongen från köttet för att få ett extra smakrikt rotmos.
Servera gärna med senap.

Fläsklägg med rotmos

Antal/portioner: 4 Förberedelsetid: 30 min Tid: 1,5 h

Ingredienser:

  • 1 kg rimmad fläsklägg

  • 1 liten gul lök

  • 1 lagerblad

  • 5 kryddpepparkorn

  • 1 liten kålrot

  • 3 morötter

  • 4 potatisar

  • 3 msk buljong från läggkoket

  • kryddpeppar efter smak

Gör så här:

  1. Skölj köttet, lägg det i en kastrull med kallt vatten så det täcker och koka upp. Skumma.

  2. Skala och dela löken och lägg den och kryddorna i kastrullen. Sjud under lock på låg värme i ca 1,5 timme.

  3. Skala rotsakerna till rotmoset. Skiva och skär dem i grova bitar. Koka bitarna i 20 minuter och slå därefter bort det mesta av vattnet.

  4. Passera rotsakerna genom en potatispress eller mixa snabbt. Rör ner lite av buljongen från läggkoket.

  5. Krydda med nykrossad kryddpeppar och salt om så behövs. Klart!

ARTIKELN HANDLAR OM