Chicken and waffles – friterad kyckling på våffla

Bli först med att rösta!

Chicken and waffles – så lagar du den klassiska rätten

Foto: Thinkstock
Chicken and waffles med lönnsirap.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Chicken and waffles – här är recept på riktig soul food från södern i USA. Friterade kycklingbitar på våffla toppad med smält smör, honung eller lönnsirap. Perfekt till brunchen eller som härlig lunch.

Chicken and waffles

Antal: 4 portioner Tid: 1 timme och 30 minuter

Ingredienser:

Kyckling

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 ekologisk citron

  • 1 msk paprikapulver

  • 0,5 tsk chilipulver

  • 1,  dl filmjölk

  • 2 ägg

  • 600 g kycklinginnerfiléer

Panering

  • 2,5 dl cornflakes

  • 2,5 dl ströbröd

Fritering

  • Olja

Våfflor

  • 4,5 dl mjöl

  • 2 tsk socker

  • 1 msk bakpulver

  • 1 tsk salt

  • 3,5 dl mjölk

  • 4 msk smält, osaltat smör

  • 2 stora ägg

  • smör till våffeljärnet

Servera med:

  • smält smör, honung eller lönnsirap

Gör så här:

  1. Kyckling: Skala och riv vitlöken. Riv det yttersta skalet av citronen.

  2. Blanda vitlök, citronskal, paprikapulver, chilipulver, filmjölk och ägg till en jämn smet.

  3. Vänd ner kycklingen i smeten och låt den marinera i minst en timme.

  4. Våfflor: Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll i mjölken och blanda till en jämn smet.

  5. Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl, låt smeten svälla i cirka 30 minuter.

  6. Panering till kycklingen: Krossa cornflakes och blanda med ströbrödet.

  7. Fiska upp kycklingbitarna ur smeten och vänd i cornflakes- och ströbrödsblandningen.

  8. Fritering: Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till cirka 160 grader, eller använd en fritös. Ha alltid ett lock till hands när du friterar.

  9. Fritera kycklingbitarna tills de är gyllenbruna och genomstekta.

  10. Värm våffeljärnet och smörj det mellan varje gräddning.

  11. Servering: Lägg en eller ett par friterade kycklingbitar på en nygräddad våffla och toppa med smält smör, honung eller lönnsirap. Servera direkt.

Tips på en god variant!

Prova en skopa glass till, en perfekt blandning av sälta och sötma.

Varianter på våfflor

ARTIKELN HANDLAR OM