Hyllade burgarna – med pestomajonnäs

MAT & DRYCK

Henriks Italian Stallion burger röstades fram som vinnare i burgartävling – så gör du dem

1 av 2 | Foto: Italian Stallion burger med pestomajonnäs.

Njut av de sista dagarna i augusti med grillade burgare.

Gör grill-bloggaren Henrik Ilves prisbelönta Italian Stallion burger.

– De här bryter av när man tröttnat på "vanliga" burgare, säger han.

Foto: Henrik Ilves älskar att grilla och har en egen grillblogg. Nyligen vann han pris med sina egenkomponerade burgare.

I sommar vann grillbloggaren Henrik Ilves pris med sina Italian Stallion burger med pestomajonnäs då hans burgare röstades fram som de godaste i ”Bbqlovers Burger Open 2016”.

Över 30 bidrag gjorde upp på Sveriges största grillsajt BBQLovers.se under juli månad och Henriks burgare fick överlägset flest röster av läsarna.

Nu berättar han hur det gick till när han skapade receptet.

– Jag kände att det behövdes en icke-amerikansk hamburgare så jag kom att tänka på Italien. Så jag bytte ut de flesta ingredienser mot italienska råvaror. Bacon mot torkad prosciutto, dressingen blev en pestomajonnäs. Cheddar-osten byttes ut mot mozzarella. Lite rucolla och balsamico i locket så var saken biff, fortsätter han.

”Allt fungerade ihop”

Henrik menar att det är gott att testa något annat än de tradionella burgarna.

– Jag tyckte det här var en god brytning mot alla söta bbq-såser, picklad rödlök och cheddarostarna. En så där som bryter av när man tröttnat på "vanliga" burgare. Den är fräsh och lätt. Den krämiga mozzarellan, krispiga prosciutto-chips och pestomajonnäs. Allt fungerade ihop, säger han.

Hur är de att tillaga?

– De är inte svåra alls. Som vanligt handlar det om planering. Peston kan man göra i god tid och plasta in. Även prosciutton kan man torka i ugn innan och låta svalna och ha framme. Sen när köttet är malt och grillat är det bara att börja montera.

Varför tror du att dina burgare vann tävlingen?

– Jag hade ett fantastiskt stöd från mina följare på Instagram, de stod ut med mina påminnelser. Hela familjer röstade, även när de var på semester. Där var till och med två stycken som provlagade min burgare. Samt några som bara gjorde pestomajonnäsen. Vilket var väldigt roligt.

– Det kändes som ett bra betyg att den även smakade gott. Jag tror att många gillade något annat än de klassiska bbq-smakerna.

Här under får du receptet.

Har du ett bra recept? – dela det med oss

Sitter du inne på ett helt galet gott recept?

Låt alla läsare på Mat & Vin få ta del av dina kunskaper.

Varje vecka har vi ett nytt tema för att ni läsare ska få synas. Denna vecka: Ditt bästa tacos-recept.

Maila recept och bilder hit.

Italian Stallion burger

”Här är min vinnarburgare i Bbqlovers Burger Open 2016”

Det här behöver du:

600g högrev (4st 150g)

Prosciutto

Ruccola

Balsamico

Surdegsbröd (från ditt favoritbageri eller som du gör själv)

Pestomajonnäs

Mozzarella

Gör så här:

Skär köttet i bitar och salta och peppra. Mal köttet två gånger med 5 mm hålskiva. Väg upp 150 gram och kasta köttet från en hand till en annan tills det blir en boll. Lägg bollen på en skärbräda och pressa ner och forma till en puck. Man kan lätt då anpassa storleken till brödet. Ha lite större patty än brödet då det krymper.

Saltar ni köttet innan man malet får man en burgare som håller ihop. Vill man ha en smuligare variant – så salta när burgaren är formad och innan grillning.

Torka prosciutton i ugnen på 100 grader med varmluft. Sätt en slev i luckan så den står på glänt så släpper man ut fukten.

Grilla burgarna och lägg på mozzarellan så den smälter

Montering

Lock

Balsamico på locket

Prosciuttochips

Mozzarella

Burgare

Ruccola

Pestomajonnäs

Botten

Pestomajonnäs

2 äggulor

1 msk vitvinsvinäger

2 tsk dijonsenap

Salt

2 dl rapsolja

4 msk rostade pinjenötter

1/2 kruka färsk basilika

1/2 vitlök

Parmesan efter behag

Gör så här:

Lägg i äggulor, vinäger, senap, och olja i en lagom behållare och kör med stavmixer tills allt blandats. Då är majonnäsen klar!

Rosta 4 msk pinjenötter och mortla eller kör med stavmixer tillsammans med parmesan, basilika och vitlök tills det blir en pasta.

Blanda i det i majonnäsen och smaka av med salt och eventuellt mer parmesan

Recept av Henrik Ilves.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hamburgare

Recept