Hyllade burgarna – med pestomajonnäs

5 (1 röst)

Henriks Italian Stallion burger röstades fram som vinnare i burgartävling – så gör du dem

Njut av de sista dagarna i augusti med grillade burgare.

Gör grill-bloggaren Henrik Ilves prisbelönta Italian Stallion burger.

– De här bryter av när man tröttnat på "vanliga" burgare, säger han.

Foto: Henrik Ilves älskar att grilla och har en egen grillblogg. Nyligen vann han pris med sina egenkomponerade burgare.

I sommar vann grillbloggaren Henrik Ilves pris med sina Italian Stallion burger med pestomajonnäs då hans burgare röstades fram som de godaste i ”Bbqlovers Burger Open 2016”.

Över 30 bidrag gjorde upp på Sveriges största grillsajt BBQLovers.se under juli månad och Henriks burgare fick överlägset flest röster av läsarna.

Nu berättar han hur det gick till när han skapade receptet.

– Jag kände att det behövdes en icke-amerikansk hamburgare så jag kom att tänka på Italien. Så jag bytte ut de flesta ingredienser mot italienska råvaror. Bacon mot torkad prosciutto, dressingen blev en pestomajonnäs. Cheddar-osten byttes ut mot mozzarella. Lite rucolla och balsamico i locket så var saken biff, fortsätter han.

”Allt fungerade ihop”

Henrik menar att det är gott att testa något annat än de tradionella burgarna.

– Jag tyckte det här var en god brytning mot alla söta bbq-såser, picklad rödlök och cheddarostarna. En så där som bryter av när man tröttnat på "vanliga" burgare. Den är fräsh och lätt. Den krämiga mozzarellan, krispiga prosciutto-chips och pestomajonnäs. Allt fungerade ihop, säger han.

Hur är de att tillaga?

– De är inte svåra alls. Som vanligt handlar det om planering. Peston kan man göra i god tid och plasta in. Även prosciutton kan man torka i ugn innan och låta svalna och ha framme. Sen när köttet är malt och grillat är det bara att börja montera.

Varför tror du att dina burgare vann tävlingen?

– Jag hade ett fantastiskt stöd från mina följare på Instagram, de stod ut med mina påminnelser. Hela familjer röstade, även när de var på semester. Där var till och med två stycken som provlagade min burgare. Samt några som bara gjorde pestomajonnäsen. Vilket var väldigt roligt.

– Det kändes som ett bra betyg att den även smakade gott. Jag tror att många gillade något annat än de klassiska bbq-smakerna.

Här under får du receptet.

Italian Stallion burger

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 600 g högrev
  • prosciutto
  • ruccola
  • balsamico
  • surdegsbröd, från ditt favoritbageri eller som du gör själv
  • pestomajonnäs
  • mozzarella
  • Montering

  • lock
  • balsamico, på locket
  • prosciuttochips
  • mozzarella
  • burgare
  • ruccola
  • pestomajonnäs
  • botten
  • Pestomajonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt
  • 2 dl rapsolja
  • 4 msk pinjenötter, rostade
  • 0.5 kruka basilika, färsk
  • 0.5 vitlök
  • parmesan, efter behag

Gör så här

Av: Madeleine Brohlin

Recept av Henrik Ilves.

LÄS VIDARE