Bjud på brownies och blondies

MAT & DRYCK

Delikata varianter på älsklingskakorna

Recept: Linda Collister
Foto: Richard Jung

Recept och bilder ur boken "Brownies, blondies, kladdkakor" av Linda Collister (Damm förlag).

Sega Brownies utan mjöl

12 bitar

Tid: 60 min

Utmärkt recept när du vill baka utan mjöl. Dessa gudomliga chokladbrownies är chokladmättade och inte för söta. Det är viktigt att låta dem bli lite ”underbakta” så att de inte blir för smuliga.

300 g ren choklad av god kvalitet

150 g osaltat smör, tärnat

1 1/4 dl kakaopulver, siktat

4 stora sprättägg

2 1/3 dl strösocker

100 g pekan- eller valnötter

Florsocker för pudring

Gör så här:

1. Förvärm ugnen till 180 grader. bryt chokladen i bitar och lägg dem i en värmetålig skål tillsammans med smöret. Placera skålen över en kastrull med sjudande vatten och smält försiktigt under konstant omrörning. Lyft skålen från kastrullen och låt blandningen svalna tills den ska användas.

2. Knäck äggen i en skål och vispa kraftigt för hand eller med elvisp, Tillsätt sockret och vispa till en lätt, ljus smet som är så fluffig att den dubblats i volym.

3. Vänd med hjälp av en rostfri sked försiktigt ned chokladblandningen och därefter nötterna. Häll över smeten i en ungsform (cirka 20x25 cm, smord och klädd med bakplåtspapper) och släta till ytan.

4. Grädda i förvärmd ugn 25–30 minuter eller tills ytan börjar kännas fast men kakan fortfarande är mjuk i mitten.

5. Låt svalna i 10 minuter innan du försiktigt lyfter den ur formen. Pudra med florsocker innan den delas i 12 bitar. Servera dem varma eller rumstempererade med en stor klick crème fraiche. När de svalnat kan de förvaras i lufttät behållare och bör ätas inom 4 dagar.

Kanelpekanblondies

Cirka 30 bitar

Tid: 60 min

En vacker saftig och lite seg blondievariant, med pekannötshalvor gömda i mitten.

100 g osaltat smör

3 1/2 dl ljust muscovadosocker

1/2 tsk mald kanel

2 stora sprättägg, lätt vispade

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

100 g pekannötshalvor

Gör så här:

1. Förvärm ugnen till 180 grader. Lägg smöret i en medelstor kastrull och smält det sakta över låg värme. Tillsätt socker och kanel och rör tills sockret smält. Dra kastrullen från plattan och låt svalna några minuter.

2. Rör ner äggen med en träsked och vispa sedan smeten väl tills den är riktigt homogen. Sikta över mjöl och bakpulver och rör samman.

3. Blanda ner pekannötterna, skeda över smeten i en form (cirka 20x25 cm, smord och klädd med bakplåtspapper) och släta till ytan.

4. Grädda i förvärmd ugn i cirka 25 minuter tills kakan blivit ljust gyllenbrun. Kontrollera med en provnål: ta ut kakan ur ugnen när nålen är torr.

5. Låt kakan svalna i 5 minuter innan den lyfts upp ur formen. Låt den sedan svalna helt innan den skärs i 30 bitar. Förvara i lufttät behållare och ät inom 4 dagar.

Browniesmuffins

12 stycken

Tid: 40 min

Mina barn bad om en brownie som kunde klara några timmar i deras matpaket till skollunchen. Den måste vara utan nötter, inte för stor och, viktigast av allt, inte falla i tusen bitar. Jag kom fram till de här goda browniemuffinsen, fullmatade av chokladbitar och gräddade i pappersformar. Den perfekta lösningen!

2 stora sprättägg

1 1/2 dl ljust muscovadosocker

125 g osaltat smör, smält

1 1/3 dl mjölk

1/2 tsk vaniljextrakt

3 3/4 dl vetemjöl

1 1/4 dl kakaopulver

1/2 tsk bakpulver

25 g hackad vit choklad plus lite att dekorera med

Gör så här

1. Förvärm ugnen till 180 grader. Knäck äggen i en skål, tillsätt sockret och rör med en träsked tills allt är väl blandat. Rör ner det smälta smöret, följt av mjölken och vaniljextraktet.

2. Sikta mjöl, kakaopulver och bakpulver över smeten och blanda ner det. Till sist rörs chokladbitarna ner. Fördela blandningen i en muffinsplåt med 12 hål klädda med pappersformar och strö lite hackad choklad över som dekoration.

3. Grädda i förvärmd ugn i 20–25 minuter tills de börjar kännas fasta på ytan. Dessa brownies reser sig bara lite grann, inte alls som vanliga, pösiga muffins.

4. Ta plåten ur ugnen och låt svalna på ugnsgaller. Förvara i en lufttät behållare och ät inom 5 dagar.

Blondies med vit choklad och hallon

9 bitar

Tid: 50 min

En blondie av bästa vita choklad och färska hallon är en ljuvlig dessert.

250 g vit choklad av god kvalitet

200 g osaltat smör, tärnat

3 stora sprättägg

1 3/4 dl strösocker

1/2 tsk vaniljextrakt

3 1/3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

150 g färska hallon

Gör så här:

1. Förvärm ugnen till 180 grader. Bryt 150 g av chokladen i bitar och lägg dem i en värmetålig kastrull tillsammans med smöret. Placera skålen över en kastrull med sjudande vatten och smält försiktigt under konstant omrörning. Lyft skålen och låt blandningen svalna tills den ska användas.

2. Knäck äggen i en skål och vispa dem krämiga för hand eller med elvisp. Tillsätt socker och vaniljextrakt och vispa vidare till en tjock, fluffig smet.

3. Vispa ner den smälta chokladblandningen. Sikta mjöl och bakpulver över smeten och vänd ner det. Hacka resten av chokladen i lillfingerstora bitar och blanda ner dem. Skeda över smeten i den förberedda formen och släta till ytan. Strö de färska hallonen över.

4. Grädda i förvärmd ugn i cirka 25 minuter. Kontrollera med en provnål: ta ut kakan ur ugnen när nålen är torr. Låt kakan svalna innan den lyfts upp ur formen och skärs i 9 stora bitar. Förvara i lufttät behållare och ät inom 2 dagar.