Schystare halvfabrikat skulle minska ångesten

MAT & DRYCK

Det vilar en matångest över Sveriges barnfamiljer.

Och det är matfundamentalisternas fel.

Kunde vi stoppa dem skulle matron sänka sig över våra middagar.

Jag läser en ny undersökning som gjorts på uppdrag av Arla, Scan och Kronfågel om vardagsmatlagning.

Det är en rörande läsning.

Man förstår att barnfamiljerna är bekymrade över sina vardagsmiddagar. Det kan vi tacka matfundamentalisterna för.

Ni vet vilka de är. De som berättar att de minsann lagar mat från grunden varje dag - med betoning på grunden och varje.

Det är de som fnyser åt spagetti med köttfärssås och ser fiskpinnar som ett djävulens påfund.

Själv stöter jag på dem varje vecka via mejlen när de mästrande berättar att de sätter i gång med kalopskoket kvällen före så att allt är klart när de kommer hem. Eller tycker att jag borde ägna söndagarna åt storkok för den kommande veckan.

Jag vet inte riktigt hur de tänkt sig att den där tiden på kvällen eller på söndagen plötsligt ska dyka upp. I verkligheten ser det ut så här: en tredjedel bestämmer vad de ska ha till middag samma dag - oftast i affären när de handlar.

De har tagit åt sig av matfascisternas krav på ständigt varierad meny och att laga mat från grunden, fast de inte hinner och de söker desperat efter inspiration till ny och snabb, fast, rejäl mat som barnen också tänker äta. Jamen, det är en rätt hopplös ekvation. Det konstiga är att det är just maten som inte får slita sig ur förra sekelskiftets grepp.

För varför hörs inga röster om att vi ska sy och sticka våra kläder själva så att de blir riktigt gjorda? Eller att vi inte borde lita på verkstaden utan absolut meka med våra bilar på egen hand?

Det är väl klart att vi behöver hjälp av industrin att laga vår mat.

Det sorgliga är att ju mer matfundamentalisterna skriker om vad som är riktigt käk, desto mindre behöver industrin bry sig om att leverera kvalitet.

Ge mig schystare halvfabrikat och bra färdiglagat i familjestorlek så ska ni få se ögon som tindrar ikapp med de levande ljusen som förstås aldrig hinner tändas som det ser ut i dag.

Bra!

Tips!

I kväll köper jag...

Fler krönikor av Karin Ahlborg:

Karin Ahlborg