English afternoon tea

Av: 

Zendry Svärdkrona

Recept

GURKSNITTAR

Portioner: 8 snittar

Tid: 20 minuter

4 skivor formbröd

Vitt smör

1/2 gurka

2 msk vitvinsvinäger

1 tsk socker

1 tsk salt

1 ask krasse

Gör så här:

1. Skala gurkan och skiva den tunt.

2. Strö över salt och låt stå några minuter tills gurkskivorna vattnas ur.

3. Tillsätt socker och vinäger. Låt stå i 10–15 minuter.

4. Bred rikligt med smör på samtliga skivor (på en sida).

5. Täck hälften av skivorna med väl avrunnen gurka.

6. Klipp tunt lager med krasse.

7. Tryck ihop brödskivorna så att det blir två dubbelsandwich.

OST-, SKINKA- & SENAPSSNITTAR

Portioner: 8 snittar

Tid: 10 minuter

2 skivor ljust formbröd (helst osötat)

2 skivor mörkt formbröd (helst osötat)

smör

2 skivor rökt skinka

2 skivor emmentalerost

1 tsk dijonsenap eller senap av engelsk typ

Gör så här:

1. Bred rikligt med smör på samtliga skivor.

2. Täck de ljusa bröden med ost och skinka på de mörka.

3. Bred över ett tunt lager med dijonsenap på skinkan.

4. Tryck ihop de ljusa skivorna med de mörka så att det blir två dubbelsandwich.

LAX- OCH SKALDJURSSNITTAR

Portioner: 8 snittar

Tid: 10 minuter

4 skivor ljust formbröd (helst osötat)

2 skivor kallrökt lax i tunna skivor

2 tsk skagenröra

Gör så här:

1. Bred skagenröra på båda sidorna så håller sig brödet färskt längre.

2. Lägg en tunn skiva lax på en sida.

3. Tryck ihop brödskivorna så att det blir två dubbelsandwich.

4. Tag sedan en dubbelsandwich (ost&skinka, gurkan, och lax).

5. Skär bort kanterna och skär sedan dubbelskivorna diagonalt och sedan ännu en gång för munsbitar.

6. Lägg upp på fat och dekorera med hjälp av tandpetare så håller de ihop bättre.

SCONES

Portioner: 16 stycken

Tid: 45 minuter

100 g smör

8 dl vetemjöl (cirka 500 g)

1 tsk salt

4 tsk bakpulver

2 dl mjölk

1 dl grädde

Gör så här:

1. Skär smöret i små tärningar och låt stå i rumstemperatur. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Sikta ner mjölet i en stor skål (häll det i en nätsil och skaka så att mjölet siktas). Tillsätt salt och bakpulver.

3. Finfördela smörbitarna med fingertopparna i mjölet. Häll över mjölken och grädden. Knåda snabbt till en smidig deg.

4. Dela degen i 4 bitar. Platta ut var och en så att den blir cirka 1 centimeter tjock. Skär ett kors i varje rundel så att bröden senare blir lättare att bryta loss från varandra.

5. Grädda i ugn i 12–13 minuter på mittersta falsen. Sätt in i ugnen ett par minuter till.

6. Tag ut dem och servera snarast med ”clotted cream” på svenska: hård vispad grädde på gränsen till smör (variera med ett kryddmått vaniljsocker).

TEFÖRSLAG:

1. Till snittarna rekommenderas ett grönt kinesiskt te eller en mörk oolong.

2. Till scones och dessert gärna en indisk Darjeeling eller en Assam om man föredrar en skvätt mjölk.

Läs mer:

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gör du perfekta scones

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept