Titta: Upptäck Sverige med landskapsrätterna

MAT & DRYCK

Bjud på krämig västerbottenpaj och småländsk ostkaka i sommar

1 av 2 | Foto: SARA RINGSTRÖM
Västerbottenpaj

Upptäck Sverige i sommar med landskapsätterna.

Gör en god västerbottenpaj till middag och småländsk ostkaka till efterrätt.

Här under hittar du recepten.

Har du inte möjlighet att bege dig ut och resa i Sommar-Sverige?

Du kan ändå upptäcka de olika landskapen genom de olika maträtterna som kännetecknar varje ställe. Det är sajten ”Svenska smaker” som listar alla landskapens rätter och här på Aftonbladet Mat & Vin får du två av recepten. Först Västerbottens landskapsrätt; Västerbottenpaj. En klassiker som passar till såväl lunch, middag eller buffébordet.

Ät den som den är tillsammans med en sallad eller till exempel som tillbehör till kräftor.

Avsluta middagen med Smålands landskapsrätt: småländsk ostkaka som du serverar ljummen tillsammans med vispad grädde och sylt.

✓ Västerbottenpaj

Det här behöver du:

(8 Portioner)

125 g smör

3 dl vetemjöl

1 msk vatten

150 g riven Västerbottensost

3 ägg

2 dl vispgrädde

1 krm svartpeppar

Så gör du:

Sätt ugnen på 225 grader. Medan ugnen värms, mixa smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vatten och mixa ihop till en smidig deg.

Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda i ugnen ca 20 min. Låt svalna.

Fördela västerbottenost i pajskalet och vispa ägg och grädde. Häll över och smaka av med salt och peppar.

Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 min eller tills pajen har stelnat. Låt svalna.

✓ Småländsk ostkaka

Det här behöver du:

(8 Portioner)

5 liter mjölk

1 1/2 dl vetemjöl

1 msk ostlöpe

50 g sötmandel

4 bittermandel

2 1/2 dl kaffegrädde

2 dl strösocker

3 ägg

Så här gör du

Värm mjölken till 35°C och vispa i mjölet och tillsätt ostlöpen. Rör om igen så att vasslen separera och låt smeten stå ytterligare 30 min.

Ställ ett durkslag i en kastrull. Lägg senare en kökshandduk och häll upp ostmassan i durkslaget. Pressa och vrid ut så mycket vätska som det går med hjälp av duken. Låt ostmassan rinna av över natten i kylskåp.

Sätt ugnen på 175 grader.

Skålla mandeln i kokande vatten, skala och hacka den fint.

Häll ostmassan i en bunke och vispa ner kaffegrädde, socker, ägg och mandel. Grädda ostkakan i vattenbad i 1 1/2- 2 timmar.

Ta ut ur ugnen och låt kallna. Om det finns extra vätska så är det bara att hälla ut det i vasken. Servera ostkakan ljummen med vispad grädde och sylt.

Här under kan du läsa mer om rätterna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept