Så odlar du basilika

Odla basilika på balkongen.
Odla basilika på balkongen.

Alla kan lyckas med basilika!

Det lovar hemmaodlaren Agneta Ullenius.

– Ingen sommar utan basilika. Så är det bara, säger hon.

Att så basilika kan alla lyckas med, om bara krukan inte står kallt och dragigt utan varmt, vindskyddat och soligt.

– Basilikan är så otroligt lätt att så själv, den smakar mer än den man köper i butik och klarar sig fint både i trädgården, fönstret eller på balkongen, säger Agneta Ullenius som skrivit boken ”Örtagården”.

Basilika är lätt att fröså inomhus på våren.
Basilika är lätt att fröså inomhus på våren.

Så odlar du basilika

Basilika kräver värme och ljus, massor av sol, för att trivas. Det är därför lättare att lyckas med den i kruka än utplanterad i örtagården.

– Jag brukar så den i en hyfsat stor zinkbalja som jag fyller med gödslad jord och sedan toppar jag med lite såjord längst upp. Sedan låter jag den stå varmt och fuktigt och så har jag basilika hela sommaren, säger Agneta.

Den har rätt korta rötter som trivs bäst i rejält uppvärmd jord så odlingskärlet behöver inte vara djupt.

Vattna med flytande näring, helst på morgonen eftersom rötterna kan angripas av röta och ruttna bort om de står blött och kallt på nätterna.

  • Tips! Täck gärna odlingen med ett ”miniväxthus” av en plastpåse uppträdd på några grillpinnar av trä så fröna gror snabbare. Glöm inte att göra några små lufthål i plasten.

Recept med basilika

Ett annat tips är att göra en smarrig brunchmacka med krämig äggröra och basilika. Kocken Mattias Larsson visar hur i klippet nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN