Årets kock bjuder på julmeny – på EN tallrik
Ludwig Tjörnemo: I år kan vi verkligen plocka russinen ur kakan och skippa svinnet
Vår mest traditionella högtid kommer att firas annorlunda i många familjer i år. Färre runt bordet och med lite coronavstånd mellan kuverten.
Årets kock Ludwig Tjörnemo tänker på både gastronomi och pandemi och bjuder på en sjusärdeles jultallrik.
– Jag tycker ju att julen är vår bästa högtid men i år får vi nog fira lite annorlunda. Min grundtanke när jag skapade de här julrätterna var att många inte kommer att samlas hela tjocka släkten utan att det bara blir fyra, fem, sex personer som firar tillsammans. Det gör det onödigt att duka fram ett helt stort julbord och dessutom är det inte någon bra idé att trängas runt en buffé nu när vi ska hålla lite distans, säger han.
- I år kanske det är läge att skala ner lite och skippa de där måsterätterna som inte alla gillar?
– Ja, den där rödkålen… Och varför köttbullar? Det äter vi ju var och varannan vecka resten av året. För det finns ju en hållbarhetsaspekt också. Vi köper nog ofta mer än vad vi göra av med till storhelgerna. Man blir trött på den där skinkan efter ett tag, rätter blir ofräscha när de stått framme. Det kastas otroliga mängder. I år kan vi verkligen plocka russinen ur kakan och skippa svinnet.
- Även om formatet blir mindre har Ludwig Tjörnemos variant alla förutsättningar att bli riktigt härlig julmiddag.
– Det blir de klassiska sju julbordsvarven med sill, lax, kallskuret, småvarmt, ostar, dessert och choklad men serverade på tallrik vid matbordet. Och eftersom många av oss är mer hemma nu än under en vanlig höst och vinter så kanske det också finns tid att lägga lite mer krut på julmaten och mer arbetade rätter.
Ludwig Tjörnemo
- Ålder: 28.
- Yrke: Kock på restaurang Étoile i Stockholm.
- Bor: Stockholm.
- Aktuell: Vann Årets kock i september.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Krispig wontontartelett med gravad lax, senapskräm och rostade fänkålsfrön





30 min

Mattrenden alla pratar om: Rester!

Succé: Vårprimörer och närodlat!
Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!
Vem blir Årets kock?

Knepet som kan göra landslaget till vinnare
Årets julskinka kan bli rekorddyr
Årets kock har skapat Årets rätt
Portvinstillverkaren: Port borde passa er svenskar
Här är alla finalister i Årets kock 2021
Kockarna om att tävla i ”Kockarnas kamp”

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar

”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”

Hållbarhetsexperten: Så fixar du en klimatsmartare påsk

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

Skippa svinnet – spara 1180 kronor i månaden
Godaste julölen till julbordet

Så fixar du det vegetariska julbordet
William Brittsjö – kocken som finner inspiration i det kulturella
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Köksprylar: 7 tips alla borde ha hemma
Revanschsugne Christian Siberg tävlar i Årets kock 2021
Fredrik Nylén: I mitt yrke är det jul året om
Så gör du påskbordet mer klimatsmart





45 min