Rusning efter ansjovis: "Folk har hamstrat"

Under hösten har det larmats om ansjovisbrist.

Nu har örebroare börjat hamstra den konserverade fisken.

– Jag kan inte garantera hur länge det finns kvar, säger Magdalena Avstranden, chef för Coop i Marieberg, till Nerikes Allehanda.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om en vardande ansjovisbrist. Nu gapar butikshyllorna tomma i Örebro inför julens Janssons frestelser, rapporterar Nerikes Allehanda.

– Det har ju aviserats hela hösten att det kan bli brist, men det är först nu det har börjat märkas. Vi har planerat väl, så vi har aldrig stått helt utan ansjovis, men jag kan inte garantera hur länge det finns kvar, säger stormarknadschefen Magdalena Avstranden till tidningen, och fortsätter:

– Det är inte någon god tillgång. Folk har hamstrat.

Fångsterna av skarpsill har varit för snåla och tiden fram till jul för kort, då skarpsillen måste ligga i kryddlag i veckor innan den är färdig ansjovis.

– Ju mer tidningarna skriver om att det är brist på ansjovis till jul, desto mer köper folk. Vi har aldrig sålt så mycket ansjovis så tidigt som i år, säger Patrik Malmberg, ägare till Ica Ekershallen i Örebro.

Max två ansjovisburkar per person

På grund av det har ansjovissugna örebroare alltså samlat på sig ett lager med den konserverade fisken hemma. Hur det kommer se ut till jul återstår att se.

– Just nu har vi alla sorter i hyllorna. Vi har också fått uppgifter om att det ska bli bättre tillgång efter lucia, men det är inget jag kan lova, säger Mattias Ljungberg, butikschef på Ica Maxi i Kumla.

En del butiker i Örebro har beslutat om ett maxtak för hur många burkar varje person får köpa, för att de ska räcka åt så många som möjligt.

På exempelvis Willys i Västhaga gäller max två burkar per person vid varje köptillfälle.

Janssons frestelse är ett måste för många på julbordet. Men favoriten kan vara hotad på grund av ansjovisbrist.
Janssons frestelse är ett måste för många på julbordet. Men favoriten kan vara hotad på grund av ansjovisbrist.

Följ Godare på Instagram klicka här

Publisert:

Ämnen i artikeln