Barbecue som i USA

Av: 

Clara Öhrn

Grillrecept

På restaurang Low and slow i Stockholm serveras äkta amerikansk rökig barbecue. Nu kan du laga deras ribs och pulled pork på din egen grill. Perfekta maten att bjuda på i sommar.

Restaurangägarna Ben Hensley och Caroline Tiala träffades genom gemensamma vänner i Bens hemstad Kansas City, Missouri, för cirka femton år sedan. Det var kärlek vid första ögonkastet och sedan dess har de flyttat runt hela världen tillsammans. Från USA till Australien, Belgien och Spanien. Efter ett tag började Caroline längta efter att flytta hem till Sverige, så de bestämde sig för att flytta hit på prov. Ben fick snabbt jobb på restaurang Prinsen i Stockholm, där han sedan arbetade i flera år, bland annat som köksmästare.

– Jag skulle egentligen börja på SFI men kom i kontakt med Peter Nordin som ägde Prinsen då och började jobba där nästan direkt istället, berättar Ben.

”Delade passionen för mat”

Ben hade en dröm om att öppna en egen restaurang och Caroline som hade en bakgrund inom business management ville gärna driva eget. Därför bestämde de sig för att satsa på att öppna ett äkta amerikanskt smokehouse.

– Vi delade passionen för mat och Ben saknade amerikansk barbecue så himla mycket. Eftersom det inte fanns någon sådan restaurang så föll sig konceptet naturligt, berättar Caroline.

Därefter påbörjades förberedelserna till att öppna den egna verksamheten. Att hitta lokal var svårare än de trott och när de sedan hittade den tog det lång tid att renovera den. Ben åkte och jobbade tre månader på olika barbecuerestauranger runtom i USA för att hitta inspiration.

Specialbeställd rök från Texas

Det första de beställde till restaurangen var den 1,2 ton tunga och två meter höga röken som de beställt ända från Mesquite i Texas. När den sedan anlände fick de lyfta bort fönstren till lokalen och såga hål i väggen för att få in den.

– Vi fick röken två dagar innan vi öppnade och det var första gången vi kunde testa den, så det va lite nervöst, berättar Caroline.

Den fjärde juli 2016, fyra år efter att planeringarna påbörjades kunde de äntligen servera ribs till sina första gäster. Men är du sugen på att laga deras saftiga ribs eller möra brisket, kan du faktiskt göra det på din vanliga klotgrill.

Här är Ben och Carolines tips för att lyckas

  • Ha en termometer tillhands för att checka temperaturen inne i grillen.
  • Använd ett tändrör (tänd inte briketterna med tändvätska).
  • Fyll botten av tändröret med papper, inte för hårt packat, eftersom luft måste kunna cirkulera. Fyll sedan överdelen med briketter ungefär till en tredjedel och slutligen tändpappret.
  • Häll briketterna på ena sidan av grillgallret när de är helt tända och placera en stor aluminiumform på den motsatta sidan. Fyll aluminiumformen med 5-7 dl vatten. Sätt på locket på grillen. Vänta ca 20-30 min tills briketterna brinner ner till rätt temperatur och vattnet värms upp. Vattnet hjälper till att hålla temperaturen nere i grillen och bidrar till att hålla köttet saftigt.
  • Justera temperaturen med ventilerna. Du vill nå en temperatur på 110 grader inne i grillen. Placera nu dina träbitar (1-2 större bitar) eller träflisor på briketterna. Sen är det dags att lägga på det sista gallret och köttet. Köttet ska placeras ovanför aluminiumformen, alltså inte direkt över briketterna och träbitarna. Sätt på locket på grillen igen, och ha tålamod. Eftersom köttet ska tillagas under en lång tid kommer du behöva fylla på både briketter, ved och vatten när det behövs.
  • Försök att inte öppna grillen oftare än en gång i timmen. ”If you’re looking, it ain’t cookin”.
  • När du fyller på ved, briketter eller vatten kan du även passa på att spraya köttet med lite vatten eller äppeljuice om ytan ser torr ut.
  • Viktigast är ha kul och att öva, som med allt annat blir det bättre och bättre med varje gång.

Recept från Low and slow

Publisert:

LÄS VIDARE

Pulled pork

ÄMNEN I ARTIKELN

Grillrecept

USA

Mat & dryck

Recept

Amerikansk mat

MER OM GODARE

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillmästarens bästa pryltips inför grillsäsongen

Rökta ribs – ribs på grillen

45 min

Pulled pork

1 h

Barbecuesås till grillat eller rökt kött

45 min

Världens godaste coleslaw

15 min

Citron och marängtarte

2 h 5 min

Grillad sommarbär-smulpaj med choklad

30 min

Salsiccia i baguette med surkål och majonnäs

30 min

Korv med barbecuerelish och cheddar

45 min

Asiatisk korv med kimchi och Sriracha-ketchup

30 min

Chorizo med paprikaröra och fetaost

30 min

Grilla korv – nya och oväntade pålägg

Äntligen dags för grillkvällar

Grillad hjärtsallad - perfekt till grillad mat

25 min

Grillad lax med kryddrub

30 min

Burrata med nektariner – oväntat gott!

4 min

Grillad sallad med chorizo

45 min

Mojo rojo-sås

30 min

Alla kan grilla – schyssta tips

Grillad grön sparris

20 min

Grillad ryggbiff – så lyckas du

45 min

Fylld rökig potatis

1 h

Bästa tipsen: Så grillar du grönt i sommar

Grillad burgare med både mozzarella och cheddar

1 h