Så mycket påskgodis äter vi under påsken

Svenskarna älskar påskgodis - under påsken säljs 64 procent mer godis än en genomsnittsvecka.
Svenskarna älskar påskgodis - under påsken säljs 64 procent mer godis än en genomsnittsvecka.

Chokladägg, marsipankycklingar och skumharar.
Snart är det påsk igen och det är dags att ställa fram den stora skålen med påskgodis.
Enligt Svensk Handels påskprognos kommer det säljas 64 procent mer godis under påskveckan mot en genomsnittsvecka under året.

Dragerade skumägg, chokladägg, marsipanägg, kycklingar, skumharar och chokladkaniner. Att påsken är godisens högtid är det få som missat.
Varje år äter vi svenskar, enligt Jordbruksverkets statistik, strax under 15 kilo choklad och konfektyr per person. Och just påsken är en av de veckor vi äter som allra mest godis.

Runt 6000 ton lösgodis säljs varje år runt påsken, enligt Expressen.
Och att vi köper mer godis än vanligt just under påskveckan är något som Svensk Handels påskprognos för 2018 bekräftar. Hela 64 procent ökar försäljningen av konfektyr, där lösgodis ingår, under påskveckan mot en genomsnittsvecka, enligt prognosen.

29 miljarder om året

Försäljningen av sötsaker har överlag ökat kraftigt de senaste åren. Under 2016 spenderade svenskarna drygt 29 miljarder på sötsaker, som påskgodis. Det var en ökning med 6,5 procent sedan året innan.

Försäljningen av godis per capita var hela 2109 kronor, vilket motsvarar att varje svensk handlade godis för 41 kronor i veckan, 3 kronor mer än 2015, enligt SCB senaste statistik.

Dominerar i påskägget

En anledning till att det går mycket godis på just påsken är traditionen med att ge bort påskägg. Att ge bort påskägg med lösgodis kan antagligen dateras tillbaka till mellankrigstiden. Lösgodis introducerades nämligen i Sverige under 1930-talet och några årtionde innan dess hade påskharen gjort sitt intåg.

Enligt Påskprognosen, från Svensk Handel, uppger hela 61 procent av de tillfrågade att de kommer fylla påskägget 2018 med just lösgodis. 25 procent uppger att de inte tänker ge bort något påskägg i år medan 16 procent tänker ge pengar i påskägget. De resterande tänker lägga i presentkort, leksaker, smycken, klädesplagg, skraplotter eller annat i sina påskägg.

Källa: SCB, Jordbruksverket, Svensk Handels påskprognos, hogtider.wordpress.com

Publisert:

LÄS VIDARE