En stor fest med mycket mat”

MAT & DRYCK

Så firar läsarna Eid al-Fitr

Hur firar du fastemånaden Ramadans slut?

Vi bad läsarna mejla och berätta, och här är några av svaren:

Hej!

Mitt namn är Rida Hassan Elmobader och jag är 15 år. Jag har fastat hela ramadan och på eid al fitr firar vi genom att ha en stor fest med mycket mat.

Vi brukar baka helwa som är en sorts arabisk bakelse. Vi brukar ringa till familjen i Libanon och gratulerar dem.

Hej!

Under Eid försöker vi i familjen träffas för att äta något gott. Det är mest sötsakerna som går åt eftersom gästerna kommer och går. Men med de närmsta familjemedlemmarna äter man en god middag, oftast lammstek med tillbehör.

Barnen får sedan presenter eller pengar. Jag och min man brukar ta barnen till Laserdome eller Bowling. Sedan äter vi på en god restaurang och på kvällen kommer resten av familjen/släkten.

Jag och min man tar aldrig ledigt från våra arbeten pga av Eid inte heller vår släkt eftersom alla arbetar. Barnen går också i skolan som vanligt. Vi har tid att fira ändå.

Mvh

Nidal Khalil

Hej!

Jag heter Sara och jag är konvertit från Mellanöstern. Vi firar Eid al-Fitr genom att gå upp tidigt, duscha och ta på oss nya kläder. Barn brukar ha festkläder.

Vi går till moskén och ber Eid-bönen och sedan äter vi tillsammans, dadlar och kakor. Innan bönen inleds betalar vi Zakatul-Fitr (Eid-allmosan för dom behövande ). Vi gratulerar alla "Eid-Moubarak", dvs en välsignad Eid, och sedan kommer vi hem och äter frukost och ger varandra presenter.

Mellan klockan 16-18 äter vi en stor måltid med våra vänner och familjer. Maten är varierad, libanesisk, irakisk, somalisk, saudiarabisk, svensk. Det är alltid kryddat ris och nån slags gryta (potatisgryta, spenatgryta, auberginegryta, köttbullsgryta osv). Grillade kycklingklubbor marinerade i kryddor och örter, dolma, sallad och libabröd.

Till efterätt blir det mamul (libanesiska bakelser med pistage/rosenvatten/florsocker) baklawa.

MVH/ Sara

Sitta med familjen ta vara på denna sköna tid? och bara njuta?.

Miran Ciber

Hej

På eid el fatir börjar vi med att äta dadlar. Efter det så äter vi "fatoch", en arabisk sallad.

Måltiderna som vi bara brukar ha på Ramadan är spenatpaj och "fate", kött med stekt bröd och vitlöksyoghurt.

Sen brukar vi ha olika mat rätter som ris, kyckling, kött, kafta m.m.

/Omar Khalil

Vi firar Ramadan och när vi ska börja äta ska man be till gud och säga tack för allt, läsa ur koranen; det brukar min pappa läsa för han kan dom utantill.

Sen äter vi, först dadlar, sen dricker vi lite vatten och sen äter vi mat.

Innan vi äter brukar pappa be.

Vi brukar få äta mer goda saker än vad vi brukar göra när det inte är fasta.

Det är rolig när det är fasta för då sitter alla och äter tillsammans.

/sara

Första dagen som vi får besked om att Ramadan är slut genom satellitkanalerna och vänner, så ringer man runt, skickar mejl-hälsningar och liknande och önskar fortsatt välgång för kommande år.

Sedan så förbereder man för att vakna tidigt nästa dag för att gå till moskén eller någon muslimsk församling för att be eid bönen. Där välkomnar man eid genom att inleda det med upprepade lovord till Gud, genom något som liknar poesisång. Både män, kvinnor och barn samlas för att inleda eid och sedan ber man tillsammans och efteråt brukar folk ha med sig sötsaker som man går runt och bjuder på till alla som finns där. Man kramar varann och önskar välgång. Män till män och kvinnor till kvinnor. Man har på sig finkläder.

Sedan går var och en och firar på sitt håll. Man lagar god mat eller så är det vanligt att man tar familjen och äter på restaurang och firar. Ibland har man hyrt ett nöjesfält eller något annat för muslimerna. Släktingar och vänner besöker varandra och ger sötsaker till varann. Barnen brukar få pengar och godis, och vanligtvis presenter från föräldrarna. Kvinnorna får pengar från alla männen i släkten (bröder, far, morbröder, farbröder, kusiner). I alla fall gör man så i Palestina.

Under de 3 dagarna så äter man ofta lammstek och ris. Sötsaker som baklawa, dadelkakor, knafe (arabisk vitost kaka), atayef (arabiska crepes kakor).

Under dessa dagar är det glädjens dagar vilket smittar av sig.

hälsningar /Amal i Eslöv