Ugnsstekt fisk med potatis

MAT & DRYCK

Du behöver:

800 g potatis

4 vitlöksklyftor

2 msk smör

1 msk fänkålsfrö

1 hel gös, urtagen och fjällad, på 1,5 kg eller 2 mindre fiskar

1 citron

1 stor kvist rosmarin

2 msk olivolja

1 dl torrt vitt vin

6 cl ouzo/raki/pastis

Salt och peppar

SPENATEN:

2 paket fryst spenat à 250 g

1/2 lök

3 msk olivolja

Lite pressad citron

Gör så här:

1.

Värm ugnen till 200 grader.

2. Skala potatisen och skär i skivor.

3. Smörj en långpanna med lite av smöret och lägg ut potatisen i ett jämnt lager. Klicka på resten av smöret. Salta och peppra. Ställ in i ugnen (notera tiden). Potatisen behöver stå inne 50–55 minuter.

4. Skala vitlöken och skiva tunt.

5. Mortla eller mal fänkålsfröna grovt.

6. Skär två djupa skåror på varje sida i fisken. Pressa över generöst med citron. Klappa in gösen med fänkålen, salta och peppra både in- och utvändigt. Stoppa in rosmarinkvisten i magen på firren.

7. Ta ut långpannan med potatisen efter 30 minuter. Strö ut den skivade vitlöken och lägg fisken ovanpå. Häll vinet över fisken och ringla över olivoljan. In i ugnen igen. Om 25–30 minuter bör både fisken och potatisen vara klara. Fiskköttet ska släppa från benen och vara ogenomskinligt och potatisen ska ha fått fin färg.

8. Dimma lyset, slå ouzon/rakin över den heta fisken och tänd på. Servera med spenaten när lågorna falnat och gästerna applåderat sig trötta.

SPENATEN:

1. Hinner du fixa medan fisken står i ugnen. Skala och hacka löken.

2. Lägg spenatblocken i en stor kastrull med lökhacket, olivoljan och en liten skvätt vatten. Värm spenaten så att den tinar men inte fräser. Vänd blocken då och då.

3. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

Slatt: OUZO