9 av 10 läsare misstror matproducenterna

Publicerad:
Uppdaterad:

Mat & Dryck

Agneta Dreber: Lita på Livsmedelsverket

93 procent av läsarna i Aftonbladet.ses omröstning säger att de inte litar på matproducenterna.

Men branschorganisationen Livsmedelsföretagen håller inte med.

– Vi gör egna såna här undersökningar varje år enligt konstens alla regler, och då säger 85 procent att de är nöjda eller mycket nöjda med den mat och dryck som kan köpas i Sverige, säger vd Agneta Dreber.

Agneta Dreber.
Agneta Dreber.

26 500 läsare röstade på aftonbladet.ses omröstning på onsdagen och resultatet var förödande. 9 av 10 läsare uppgav att de inte litar på livsmedelsproducenterna.

– Svaren kan nog variera beroende på i vilket sammanhang man ställer frågorna, säger Livsmedelsföretagens vd Agneta Dreber.

Men i aftonbladet.ses forum gick debatten varm om innehållet i vår mat och många uppgav att de kände sig lurade av livsmedelsproducenterna.

– Man vill maximera vinsterna och minimera kostnaderna. Därför tänjer man på gränser så långt det går. Detta får till följd att man stoppar in tveksamma produkter i maten, skriver signaturen "Beskt".

”Lita på myndigheten”

Livsmedelsföretagens vd Agneta Dreber hänvisar till Livsmedelsverket och menar att det är de som ansvarar för kontrollen av märkning av livsmedel.

– Vi har ingen annan uppfattning är Livsmedelsverket, som är den myndighet i Sverige som ansvarar för att det här går rätt till. Industrin måste lita till att de fakta som myndigheten tar fram är korrekta, säger Agneta Dreber.

Agneta Dreber tycker att de svenska konsumenterna kan känna sig trygga i förvissningen att Livsmedelsverket gör ett bra jobb och därför kan man också lita på livsmedelsproducenterna.

– Det bästa man kan göra som konsument är att lita på vad myndigheten säger.

Men i aftonbladet.ses forum var det tydligt att inte alla litar på Livsmedelsverket.

– Livsmedelsverket: börja förbjuda farliga gifter/substitut i maten bums, eller lägg ned, skriver signaturen ";Mats-H".

Liten omöjlig text

Agneta Dreber menar att det är upp till konsumenten att läsa ingrediensförteckningen om man vill veta vad maten innehåller.

– Det är viktigt att företagen deklarerar vad som finns i produkterna. Vi har tagit fram riktlinjer för branschen för att göra det lätt för konsumenterna att göra bra val, säger Agneta Dreber.

Men i aftonbladet.ses forum är signaturen "Sunrise" kritisk till ingrediensförteckningarnas utformning.

– Det som irriterar mig mest är att matvarornas innehåll skrivs med så små bokstäver att det är omöjligt att läsa. Men, det är väl meningen förstås att det inte ska gå att läsa innehållet. För om man kunde det så skulle man heller inte köpa varan.

Publicerad: