Vem i hela handeln kan man lita på?

Av: Karin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Om några av de mäktigaste och rikaste Ica-ägarna i Sverige bedrar sina kunder, så undrar man:

Vem i hela handeln kan man lita på?

Fusket med datummärkningen upprör. Men skyll inte bara på handeln. Vad gör kontrollanterna?
Foto: Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Fusket med datummärkningen upprör. Men skyll inte bara på handeln. Vad gör kontrollanterna?

Uppdrag gransknings avslöjande om det systematiska fusket med ompaketering och framflyttade bäst-före-datum av en så känslig vara som köttfärs äcklar.

Men är jag egentligen förvånad?

Nej.

Jag har också fått tips om den här snuskiga hanteringen av kött och köttfärs i butiker, men aldrig kunna belägga sanningshalten bakom.

Då har det rört sig om småbutiker, inte bara Ica-affärer, som möjligen levt med kniven mot strupen för sin överlevnad.

Det är inte försvarbart att lura sina kunder för den sakens skull, men en smula mer begripligt att någon för sin överlevnad gör det än att megarika Ica-handlare satt i system att bedra sina kunder.

Och jag undrar som bara den: om man vågar ta risken att hantera köttfärs, som alla vet är otroligt känslig för bakterietillväxt, på ett lagvidrigt sätt, hur står det då till med andra, något mindre känsliga varor?

Vad kan man egentligen lita på?

Det är rätt magstarkt att först skryta med 30 års erfarenhet av butiksjobb för att i nästa sekund inte känna till den mest elementära lagstiftningen som det tar ungefär 5 minuter att få grepp om på Livsmedelsverkets hemsida.

Men framför allt undrar jag hur sjabbliga kontrollerna från kommunernas hälsoförvaltningar kan vara?

Är det så illa som jag hört berättas, att samma inspektör återkommer år efter år på noggrant förvarnade tidpunkter, dricker en kopp kaffe och är tjenis med den som ska kontrolleras?

För, ärligt, kommunernas inspektörer kan klandras minst lika mycket som giriga Ica-handlare.

Varför bry sig om ett regelverk alls om sånt flagrant fusk inte kan upptäckas av kontrollanter som faktiskt har rätt att röra sig överallt i butiken, till skillnad från ett tv-team?

Publicerad: