Markus Aujalay bjuder på nyårsmeny

Kokt hummer, kryddstekt oxfilé och rårörda vaniljhallon på nyårsmenyn

Av: 

Aftonbladet

Kocken Markus Aujalay bjuder härlig nyårsmeny - en trerättersfavorit i repris - (recepten är tidigare publicerade i Aftonbladet Söndagstidning).

Foto: Emma Mattsson

Recept

När stjärnkocken Markus Aujalay komponerar en nyårsmeny blir det sällan konstlat. Framgångsreceptet är god planering. Här bjuder han på lättlagad lyx - en trerätters smakfest.

Här är Markus nyårsmeny

  • Förrätt: Kokt hummer med äppelkräm - hummer med äpple, pepparrot och fänkål.
  • Huvudrätt: Kryddstekt oxfilé - en mör bit oxfilé är klassisk nyårsmat. Här i en ny variant med en härlig kryddblandning.
  • Efterrätt: Rårörda vaniljhallon - enkelt och jättegott - ”desserten är viktig i en nyårsmeny – det ska vara lite fyrverkeri mot slutet”.

Recepten är tidigare publicerade i Aftonbladet Söndag.

Här är Markus nyårstips:

  1. ”Välkomna gästerna med ett glas champagne. Vill man göra den mer som en drink kan man alltid toppa med en söt bärlikör som crème de cassis, eller med till exempel passionsfruktjuice.”
  2. ”Snacks är alltid trevligt till välkomstdrinken. Det kan vara superenkelt: Lite löjrom, lite crème fraiche och lite hackad rödlök på en tesked – man behöver inte krångla till det. Det viktigaste är att gästerna känner att man har tid för dem när de kommer. Då spelar det ingen roll om det är chips i en skål som tilltugg eller perfekta små räkpyramider.”
Publisert:

LÄS VIDARE

Så steker du den perfekta oxfilén

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Nyårsmeny

Nyårsafton

Högtider

Kötträtter

MER OM GODARE

Kryddstekt oxfilé med jordärtskocksgratäng

1 h 30 min

Rårörda vaniljhallon – festdesserten

45 min

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”